nieuws

‘Typisch Overijssel’ terug bij TV Oost

Balgstuw
Balgstuw
Het Overijssel zoals we dat nu kennen is gevormd door talloze historische ontwikkelingen en gebeurtenissen. Soms zijn daar de sporen nog van terug te vinden in het landschap. Vaak ook leeft de geschiedenis voort in de verhalen van de inwoners. Het programma ‘Typisch Overijssel’ duikt in de geschiedenis van onze provincie aan de hand van specifieke plaatsen en gebeurtenissen. Maandag 31 mei gaat TV Oost van start met een nieuwe serie afleveringen.
In de eerste aflevering staat de balgstuw bij Ramspol centraal. In 2002 werd deze hypermoderne stormvloedkering in gebruik genomen en sindsdien is Noordwest Overijssel veilig voor overstromingen. Twee keer al heeft de balg de regio behoed voor een ramp van formaat, de laatste keer in november 2007. In het verleden werd het gebied tussen Steenwijk en Ommen geregeld geteisterd door overstromingen. ‘Typisch Overijssel’ blikt terug op deze watersnoden. Verder vertelt de architect van de stuw waarom voor een balg is gekozen en welke opties destijds zijn afgevallen.
Andere onderwerpen die de komende maanden aan de orde komen in ‘Typisch Overijssel’ zijn de werkverschaffing in Noordwest Overijssel in de jaren dertig, het succes van proefboerderij Aver Heino, het mislukte project om van Zwolle een wereldhaven te maken, de ondergang en opkomst van Polaroid in Enschede, Molukkers in Overijssel, de laatste vissers van Vollenhove en het verhaal van de Overijsselse oorlogsvermisten.
‘Typisch Overijssel’ is met ingang van 31 mei elke maandag bij TV Oost te zien om 16.20, 21.30, 22.30 en 23.30 uur, met een herhaling op dinsdag om 16.40 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.