nieuws

Tatin

Robert Tatin was een levenskunstenaar. Zijn museum ligt dertig kilometer ten zuiden van Laval, in Cossé-le-Vivien.
Manus-van-alles
Tatin leefde van 1902 tot 1983. Hij was een manus-van-alles: ontwerper, schilder, beeldhouwer, keramist, metselaar, timmerman… Hij reisde na zijn verblijf in Parijs, vanaf 1945, de hele wereld rond om begin jaren zestig samen met zijn vrouw Lise in het kleine Cossé terecht te komen. Ze vonden daar een klein huisje, midden in de natuur. Voor Robert een ideale plek om zijn fantasie de vrije loop te laten.
Beeldentuin
Al gauw begon hij aan een beeldentuin, die hij een 'brug tussen Oost en West' noemde. De beelden doen Aztekisch, Oosters en soms Chinees aan. Deze 'meditatietuin' vormt met de Reuzenlaan de kern van het museum. Tussen de veldbloemen naast het huis ligt zijn graf. Hij hield van deze plek en wilde er blijven. Als je het museum bezoekt, ga je dus eigenlijk letterlijk bij hem langs.
Andere kunstvormen
Hij deed ook aan andere kunstvormen dan beeldhouwen. Zijn schilderijen zijn mooi, maar druk. Geen stukje doek is onbedekt gebleven. Hoewel geen enkel werk op een ander lijkt, herken je een zekere trouw aan zijn persoonlijkheid: expressief en nieuwsgierig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.