nieuws

Zondag 4 juli: prachtige Peerkestocht

Vanuit Denekamp vertrok ik kort na half negen voor de 40 kilometer van de Peerkestocht. Het werd erg warm, maar het was een prachtige tocht.
De eerste kilometers liep ik samen op met een oud-ondernemer uit Albergen. Ik dacht, staand in de rij voor de inschrijving, dat hij ook de 40 ging lopen. Maar toen hij eenmaal aan de beurt was en hoorde dat de 25 kilometer ook tot de mogelijkheden behoorde, koos hij eieren voor zijn geld. Geen verkeerde keuze voor een 73-jarige loper. Na een paar kilometer dacht hij dat we verkeerd waren gelopen en was hij ineens weg; terug naar het vorige bordje om te kijken of we wel goed zaten. Ik heb daar niet op gewacht en ben doorgelopen in de wetenschap dat we goed zaten. Lange tijd had ik een dame, die ons kort daarvoor voorbij was gelopen, in het vizier en het is wel prettig als je achter iemand loopt die een fractie sneller is, maar die je toch als richtpunt kunt beschouwen. Uiteindelijk bleek ik ruim voor de bewuste dame te zijn gefinisht, want ik kwam haar tegen toen ik naar mijn auto liep. Ze komt uit Enschede en loopt voor het eerst ook de 50 kilometer, na de afgelopen jaren de 40 te hebben gedaan. Ze heeft me beloofd me aan te klampen als ze me ziet in Nijmegen.
Na een kilometer of twaalf was het eerste rustpunt. Daar was ook de splitsing van de 25 en de 40 kilometer. Ik heb er bewust voor gekozen niet te gaan zitten en alleen mijn brood en een banaan uit mijn rugzak te halen. Dan hoefde ik niet al lopend die rugzak af en weer op te doen. Vervolgens maakten we een lus van 15 kilometer om uiteindelijk bij hetzelfde rustpunt uit te komen. Ik wist dat we daar zouden komen en heb ruim een half uur lopen peinzen welke soep ik zou nemen als ik kon kiezen tussen kippen- en tomatensoep; het zou de kippensoep worden. Groot was dan ook de teleurstelling toen bleek dat er helemaal geen soep was. Ze hadden het wel gehad, maar het was op. Een bekertje karnemelk werd het toen maar. Gelukkig was er ruim vijf kilometer voor de streep nog een rustpunt waar wél soep was en daar heb ik gretig gebruik van gemaakt. Het was bij een minicamping, dus in het washok ging mijn handdoekje onder de kraan en vervolgens om mijn nek. Héérlijk. Ik had bij het eerdere rustpunt al een keer mijn handdoek in het ijswater, waarin flessen koud water stonden, gedompeld en merkte maar weer dat het een onmisbaar kleinood is, zo'n klein handdoekje.
Al met al werd de Peerkestocht dus een prachtige ervaring. Klimmen en dalen met onder meer de Tankenberg en de Paasberg. En gelukkig ook veel door bossen. De laatste  kilometers, vanaf de soep, liep ik achter Auke van der Hoek en Gerrit de Klein. Twee doorgewinterde Vierdaagse-lopers, die er aardig de pas in hadden. Met hen heb ik aan de finish een gesprekje opgenomen. Dat is rechts bovenaan deze pagina terug te vinden. Onderweg had ik het duo al vereeuwigd op de gevoelige plaat. Wat ik volgende week ga doen, weet ik nog nietr, maar er komt vast nog wel een mooie tocht voorbij. We zullen zien. U kunt me natuurlijk blijven mailen via jaaplooptdevierdaagse@rtvoost.nl. Of u kunt een reactie achterlaten door hieronder op Reageer te klikken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.