nieuws

Deventer Boekenmarkt live bij TV Oost

Hengelo, 27 juli 2010
Op zondag 1 augustus vindt de 22e editie plaats van de vermaarde Deventer Boekenmarkt. Gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland tonen hun verzamelobjecten en kostbaarheden op een ruim zes kilometer lange markt in de historische binnenstad en langs de IJsselkade. TV Oost verzorgt van 11.00 tot 13.00 uur een live verslag vanaf de Deventer Boekenmarkt.
In de live uitzending wordt een beeld geschetst van dit vermaarde evenement, dat jaarlijks wordt bezocht door ruim 125.000 personen. Te zien is onder meer het overleg van de organisatie, de aankomst van de eerste handelaren, het inrichten van de kramen en de sfeer op de markt gedurende de dag. Ook vertellen bekende Overijsselaars over hun favoriete boek. De uitzending wordt gepresenteerd door Jan Medendorp, verslaggeefster Sarah de Geest loopt over de Boekenmarkt. ’s Avonds is een samenvattend verslag te zien om 21.20, 22.20 en 23.20 uur.
De Deventer Boekenmarkt is uitgegroeid tot de grootste van Europa. De eerste editie vond plaats in 1989 met ruim 100 boekenkramen op de Welle. Nu staan er op stadsplein de Brink, de IJsselkade, de pleinen het Grote Kerkhof en de Nieuwe Markt jaarlijks 878 boekenkramen opgesteld. De Deventer Boekenmarkt kenmerkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwaliteit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie. De vele boekenkramen in combinatie met rivier de IJssel, de historische binnenstad, monumentale stadspleinen en de gezellige terrassen maken de Deventer Boekenmarkt tot een uniek evenement.
Deventer was aan het eind van de 15e eeuw één van de belangrijkste drukkerscentra van Nederland. In 1477 drukte Richard Pafraet in Deventer het eerste boek volgens de nieuwe boekdrukkunst. De stad is steeds een belangrijk grafisch centrum gebleven, met vele drukkerijen, uitgeverijen, bibliotheken (waaronder de vermaarde Atheneum Bibliotheek), boekhandels en diverse antiquariaten.
Meer info over de uitzendingen rond de Deventer Boekenmarkt is te vinden op www.rtvoost.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Medendorp, presentator RTV Oost: 074 – 2 456 456 of j.medendorp@rtvoost.nl
Bijlagen: foto’s presentator Jan Medendorp en verslaggever Sarah de Geest – rechtenvrij te gebruiken
Einde persbericht

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.