nieuws

‘Rijssens Stille Oorlog’ dingt mee naar Gouden Kalf

Gouden Kalf
Gouden Kalf
Hengelo, 23 augustus 2010
Donderdag 7 oktober vindt in het Parkgebouw in Rijssen de officiële première plaats van ‘Rijssens Stille Oorlog’, de nieuwste film van documentairemaker Emile van Rouveroy van Nieuwaal. De documentaire, over de maatschappelijke, politieke en religieuze verhoudingen in Rijssen, werd gemaakt in opdracht van RTV Oost. Voorafgaand aan de première is de film te zien tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht, dat plaatsvindt van 22 september t/m 1 oktober. ‘Rijssens Stille Oorlog’ doet mee in de competitie en is daardoor kanshebber op een Gouden Kalf.
‘Er is een stille oorlog’, daarmee vat Fatma Öztürk kort samen wat er voor haar als moslima in Rijssen gaande is. Het dorp heeft van oudsher een grotendeels streng christelijke bevolking. Dat reformatorische gereformeerde karakter wordt in toenemende mate bedreigd door secularisatie en een groeiende groep moslims. Net als Fatma zijn zij voor het merendeel van Turkse afkomst. Van integratie tussen beide geloofsgroepen is nauwelijks sprake. ‘Dat kan alleen maar’, zegt Fatma gelaten, ‘als ik mijn geloof afleg’. Dit religieuze drama staat centraal in ‘Rijssens Stille Oorlog’.
De onwrikbare en fundamentele tegenstelling tussen het orthodox christelijk geloof en de islam wordt in beeld gebracht tegen de achtergrond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. De grootste politieke partij in Rijssen, de SGP, herwint haar overheersende politieke positie. Dat gaat ten koste van de PvdA. Maar zou de enige moslim-kandidaat, eveneens van socialistische signatuur, wél met voorkeursstemmen in de raad komen? De SGP houdt de adem in. Ze moeten er niet aan denken dat in hun refo-gemeente een raadslid wordt ingezworen op de koran in plaats van op de bijbel. Maar wat de uitslag ook mag zijn, de stille oorlog tussen refo's en moslims is daarmee allerminst ten einde.
‘Rijssens Stille Oorlog’ is gemaakt door emeritus hoogleraar rechtsantropologie Emile van Rouveroy van Nieuwaal uit Genne, die eerder landelijke aandacht kreeg met zijn spraakmakende documentaire ‘Staphorst in tegenlicht’. In die film liet hij zien dat in het streng christelijke Staphorst een spanningsveld bestaat tussen traditie en kerk enerzijds en democratisch bestuur en vrije keus van het individu anderzijds.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Oude Wesselink, adjunct-directeur RTV Oost. Tel.: 074 – 2 456 456

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.