nieuws

Mogelijk fraude met pgb's

Mogelijk fraude met pgb's
Mogelijk fraude met pgb's
Twee leidinggevenden van een thuiszorgbedrijf in Twente worden verdacht van fraude met persoonsgebonden budgetten. De schade kan in de honderdduizenden euro's lopen, zegt de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.
De SIOD heeft donderdag in Enschede, Oldenzaal en Almelo doorzoekingen verricht in twee woningen en twee bedrijfspanden van het thuiszorgbedrijf. De administratie is in beslag genomen. Er is voor ruim 250.000 euro beslag gelegd op de bankrekeningen van verdachten. De zaak kwam aan het licht na meldingen van de Nederlandse Zorgautoriteit en verzekeringsmaatschappij Menzis. Het vermoeden is dat de twee leidinggevenden van dit thuiszorgbedrijf, een 51-jarige vrouw en haar 25-jarige zoon, een groot deel van de pgb-gelden, bestemd voor hun klanten, hebben gebruikt voor de aanschaf van luxeartikelen en reizen voor hun klanten en persoonlijk financieel gewin.
Een pgb is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp behoeft, deze kan inkopen. Een zorgbehoevende vraagt bij het Centrum Indicatiestelling Zorg om indicatie voor zorg. Vervolgens kan dan door het zorgkantoor zorg in natura of een pgb worden verstrekt. Met een pgb wordt zelfstandig de zorg ingekocht die nodig is. Het geld is bedoeld voor het kopen van zorg en het is niet de bedoeling dat het wordt uitgegeven aan andere zaken. Het geld wordt weliswaar op rekening van de cliënt gestort maar in de praktijk blijkt dat het voorkomt dat bemiddelaars voor een zorgbehoevende optreden als beheerder van het budget.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.