nieuws

‘Rijssens Stille Oorlog’ 9 en 10 oktober bij TV Oost

Rijssens Stille Oorlog
Rijssens Stille Oorlog
Hengelo, 1 oktober 2010
Donderdag 7 oktober vindt in het Parkgebouw in Rijssen de officiële première plaats van ‘Rijssens Stille Oorlog’, de spraakmakende nieuwe film van documentairemaker Emile van Rouveroy van Nieuwaal. In de film, die werd gemaakt in opdracht van RTV Oost, staan de maatschappelijke, politieke en religieuze verhoudingen in Rijssen centraal. Een voorbeschouwing in de Twentsche Courant Tubantia maakte twee weken geleden al veel reacties los. Op zaterdag 9 en zondag 10 oktober is de documentaire te zien bij TV Oost. Het aanvangstijdstip is op beide dagen 20.05 uur.
‘Er is een stille oorlog’, daarmee vat Fatma Öztürk kort samen wat er voor haar als moslima in Rijssen gaande is. Het dorp heeft van oudsher een grotendeels streng christelijke bevolking. Dat reformatorische gereformeerde karakter wordt in toenemende mate bedreigd door secularisatie en een groeiende groep moslims. Net als Fatma zijn zij voor het merendeel van Turkse afkomst. Van integratie tussen beide geloofsgroepen is nauwelijks sprake. ‘Dat kan alleen maar’, zegt Fatma gelaten, ‘als ik mijn geloof afleg’. Dit religieuze drama staat centraal in ‘Rijssens Stille Oorlog’.
De onwrikbare en fundamentele tegenstelling tussen het orthodox christelijk geloof en de islam wordt in beeld gebracht tegen de achtergrond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. De grootste politieke partij in Rijssen, de SGP, herwint haar overheersende politieke positie. Dat gaat ten koste van de PvdA. Maar zou de enige moslim-kandidaat, eveneens van socialistische signatuur, wél met voorkeursstemmen in de raad komen? De SGP houdt de adem in. Ze moeten er niet aan denken dat in hun refo-gemeente een raadslid wordt ingezworen op de koran in plaats van op de bijbel. Maar wat de uitslag ook mag zijn, de stille oorlog tussen refo's en moslims is daarmee allerminst ten einde.
‘Rijssens Stille Oorlog’ is gemaakt door emeritus hoogleraar rechtsantropologie Emile van Rouveroy van Nieuwaal uit Genne, die eerder landelijke aandacht kreeg met zijn spraakmakende documentaire ‘Staphorst in tegenlicht’. In die film liet hij zien dat in het streng christelijke Staphorst een spanningsveld bestaat tussen traditie en kerk enerzijds en democratisch bestuur en vrije keus van het individu anderzijds.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Oude Wesselink, adjunct-directeur RTV Oost of E.A.B. van Rouveroy van Nieuwaal, documentairemaker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.