nieuws

Naar Engeland op een boot van karton

Hengelo, woensdag 27 oktober 2010

Documentaire ‘Overboard’ toont sensationele overtocht

Begin september begon de Enschedese kunstenaar Filip Jonker aan een regelrecht waagstuk. Als kapitein van het kartonnen schip ‘De Furie’ zette hij in gezelschap van zijn partner en enkele vrienden vanuit Rotterdam koers naar het Engelse Ramsgate. Filip had op dat moment geen enkele ervaring als schipper, laat staan op open zee. Maar het meest opvallende aan de onderneming was zijn schip. De Furie is een kleine replica van een sleepboot, gebouwd van honingraatkarton. Documentairemaker Jauke Boerdam reisde mee aan boord en legde de gebeurtenissen vast. Haar unieke reisverslag is op zaterdag 6 en zondag 7 november te zien bij TV Oost onder de titel ‘Overboard’.

Een gewaagd plan

Aan de opmerkelijk reis waren maanden van voorbereiding vooraf gegaan. Met de hulp van een team van veertien vrienden bouwde Filip ‘Cardboard Tugboat De Furie’. Vorig jaar had hij bij het project ‘Ongezouten’ een prijs van € 30.000,- gewonnen voor de uitvoering van zijn innovatieve idee. De bedoeling was om een boot te bouwen van materiaal dat hiervoor in principe ongeschikt is. Met gebruik van een speciale siliconenspray moest De Furie in staat zijn om de Noordzee te kunnen oversteken. Ervaren schippers raadden Filip de reis ten zeerste af. Ze zouden ‘hun oude schoenen nog niet meegeven’ met de kartonnen boot. Maar dat kon de enthousiaste kunstenaar niet tegenhouden.

Problemen tijdens de reis

Begin september werd De Furie in Enschede te water gelaten en voer Filip naar Rotterdam. Tijdens deze binnenlandse reis deden zich de eerste problemen voor. Een lekkage veranderde een deel van de kajuitdeur in pulp. Bepaald geen goede voorbode. Daar kwam nog bij dat een aantal reisbenodigdheden, zoals een GPS-systeem en de juiste zeekaarten, te laat arriveerden. Op zondag 5 september, de laatste dag van de Wereldhavendagen in Rotterdam, werd het avontuurlijke gezelschap niettemin enthousiast uitgezwaaid door het publiek. De overtocht verliep aanvankelijk voorspoedig, totdat De Furie en haar volgboot terecht kwamen in een storm met windvlagen tot kracht 7. Wat volgde waren zenuwslopende uren in een woest kolkende zee, waarbij de opvarenden soms doodsangsten uitstonden.

Uitzending door RTV Oost

Dit spannende verhaal is te zien in de documentaire ‘Overboard’, die op zaterdag 6 en zondag 7 november te zien is bij TV Oost om 20.10 uur. Een uitgebreid reisverslag van programmamaker Jauke Boerdam valt te lezen op www.rtvoost.nl.
Voor meer informatie: Bas Treffers – Hoofd informatieve programma’s RTV Oost, Jauke Boerdam – programmamaakster 074 – 2 456 456 / j.boerdam@rtvoost.nl
Bijlagen: foto’s bouw van de Furie en overtocht naar Engeland – rechtenvrij te gebruiken

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.