nieuws

Brief korpschef over publicatie in wijkkrant

Aalbersberg
Aalbersberg
Korpschef Aalbersberg van de politie IJsselland heeft een open brief gestuurd aan de burgers van Zwolle. Hij reageert daarmee op de commotie die ontstond na de column van een wijkagent in een wijkkrant.
De agent luidde in de column de noodklok over auto-inbraken in zijn wijk en schreef dat hij de dader het liefst publiekelijk aan de schandpaal nagelt. Korpschef Aalbersberg benadrukt in zijn brief dat hij de column niet afkeurt. Maar zegt dat hij als politiebaas een oproep tot geweld niet toe kan staan. Aalbersberg schreef de brief om duidelijk te maken dat hij de agent een bevlogen collega en betrokken politieman vindt. Volgens de korpschef doet de berisping die de agent kreeg daar niets aan af.
De brief van de korpschef
Beste inwoners van Zwolle,
Er moet mij even wat van het hart. Ik weet niet of ik nu blij, teleurgesteld of boos moet zijn. Ik weet wel dat het thema's zijn waar je slecht van kunt slapen. U heeft ongetwijfeld allemaal de verhalen in de media meegekregen rondom de column van de wijkagent van Assendorp Jan Witte. Een bevlogen collega, een betrokken politieman en een wijkagent die precies weet wat er bij hem in de wijk speelt. Daarover heb ik niets dan lof, hulde! Maar dat hoef ik u niet uit te leggen, want ik lees en hoor overal dat u er net zo over denkt. Een pittige column, dat ook. Maar ja, dat mág af en toe ook best wel èn het is per slot van rekening een column.... Maar weet u waar ik nu zo'n 'dubbel' gevoel van heb gekregen? Dat is de oproep van Jan tot een volksgericht, of beter gezegd: zijn oproep tot geweld, zelfs al is het in een column! En wat voor politiebaas zou ik nou zijn als ik het goedkeur dat een politieman oproept tot geweld?! Dan had u misschien ook uw wenkbrauwen opgetrokken en gevraagd: "Vindt die korpschef dat zomaar goed dan?" Want het is u als burger niet toegestaan om een oproep tot geweld te doen, dus een wijkagent al helemáál niet. Wat ik nu zo jammer vind, is dat deze boodschap blijkbaar niet goed overgekomen is, zoals blijkt uit de vele reacties die de politie heeft ontvangen. Ik keur de column niet af, integendeel. Ik vind echter wel dat tegen deze wijkagent gezegd moet kunnen worden: "Jan, je bent hiermee te ver gegaan, die oproep tot geweld kan echt niet. Je bent weliswaar ook een mens van vlees en bloed, maar ook politieman, en die beschermt de burgers tegen gewelddadige types in onze maatschappij." Dat wilde ik graag even aan u kwijt.
Pieter-Jaap Aalbersberg,
Korpschef van Politie IJsselland

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.