nieuws

FC Zwolle buigt na strafschoppen voor FC Twente

Frank Olijve
Frank Olijve
FC Twente is ten koste van FC Zwolle door in de KNVB Beker. De koploper van de Jupiler League nam na een enerverende wedstrijd de strafschoppen minder dan de landskampioen. In de reguliere speeltijd hadden beide ploegen één keer gescoord, 1-1.
Het bekerduel tussen de koplopers van de Jupiler League en de Eredivisie werd voorafgegaan door een indrukwekkende vuurwerkshow van de Zwolle-fans. Het nieuwe stadion in de provinciehoofdstad was tot de laatste stoel gevuld. En dat was voor het eerst bij een thuiswedstrijd van FC Zwolle.
Bij FC Twente kregen Wout Brama, Bryan Ruiz, Nikolay Mihaylov en Nacer Chadli rust van trainer Michel Preud'homme. Hierdoor speelden onder meer Arnold Bruggink, Bernard Parker en Sander Boschker in de basisformatie van de landskampioen. Bij FC Zwolle keerde Eric Botteghin weer terug in de basiself.
De openingsfase was voor FC Twente. De bezoekers uit Enschede kregen via Marc Janko twee goede mogelijkheden, maar de Oostenrijker miste de overtuiging. De mogelijkheden van FC Zwolle kwamen op naam van Sjoerd Ars, die erg actief was in de eerste helft. De clubtopscorer van Zwolle moest het echter doen met schoten uit de tweede lijn.
FC Zwolle knokte zich steeds beter in de wedstrijd maar wist eigenlijk niet langs het centrale duo Wisgerhof/Douglas te komen. Aan de andere kant had ook Twente moeite om de Zwolse muur te slechten.
Ook de beginfase van het tweede bedrijf was voor FC Twente. Marc Janko en Arnold Bruggink kregen allebei een grote kans, maar daar sprongen ze heel slordig mee om. FC Zwolle, dat knap stand hield tegen de landskampioen, kreeg ook een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Na een knappe actie van Sjoerd Ars schoot Danny Schreurs van vijf meter hoog over het doel van Sander Boschker.
Na de grote mogelijkheid van Schreurs kreeg Zwolle steeds meer het geloof in een stunt. De ploeg van trainer Art Langeler drong aan en er ontstond een offensief zonder dat er echt grote kansen werden gecreëerd.
FC Zwolle raakte richting het einde van het duel vermoeid en de defensie had ook moeite om de invallers Ruiz en Chadli af te stoppen. FC Twente profiteerde van die zwakke Zwolse fase. Chadli tekende acht minuten voor tijd voor de 0-1. De Belg was het eindstation van een fraaie aanval.
FC Twente leek het duel rustig uit te spelen maar FC Zwolle toonde veerkracht. De thuisploeg kwam in de 88ste minuut op gelijke hoogte via Yanic Wildschut. De invaller soleerde richting Boschker en wist de doelman ook te verschalken. In de resterende minuten gebeurde er niets meer en dus maakten der beide koplopers zich op voor de verlenging.
In het eerste deel van de verlenging was de grootste kans op de voorsprong voor Albert van der Haar. De aanvoerder kreeg de bal aangespeeld in het strafschopgebied, maar vond uiteindelijk een Twents been.
Ook in de tweede helft van de verlenging was de grootste kans voor Zwolle. Doelpuntenmaker Wildschut kon tot twee keer toe schieten, maar miste het geluk dat nodig is bij zo'n actie. Zwolle was in die fase beter dan Twente en kreeg ook via Ars nog twee kansjes. Vlak voor tijd kreeg de aanvalsleider nog een grote kans toen Bosckher de bal losliet, maar Ars was net te laat met zijn inzet. Ook de allerlaatste mogelijkheid was voor Zwolle. Wildschut schoot de bal richting de hoek, maar Boschker redde knap.
In de strafschoppenserie bleken beide ploegen ook aan elkaar gewaagd. Alleen Frank Olijve miste van elf meter.

FC Zwolle - FC Twente

0-1 Chadli (82)
1-1 Wildschut (88)
Arbiter: Van der Scheer
Geel: Ars, Wildschut, Landzaat
FC Zwolle: Boer, Bakkati, Botteghin, Reijnen, Justiana, Slot, Van Polen (Olijve/105), Van der Haar (Bakker/116), Ars en Schreurs (Wildschut/78).
FC Twente: Boschker, Schimpelsberger (Stockentree/89), Wisgerhof, Douglas, Leugers, Vujicevic, Landzaat, Diba, Bruggink (Chadli/64), Janko, Parker (Ruiz/64).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.