nieuws

80's mode

Madonna
Madonna
In de jaren '70 werd er al gebruik gemaakt van verschillende stijlen. Maar in de jaren '80 werd dit nog verder uitgebreid. Op straat zag je alles door elkaar: Punk, casual en sportkleding.   Aerobics was in, net als beenwarmers, schoudervullingen, vleermuismouwen en big hair.
De jaren '80 zijn in de mode de jaren van 'power dressing'.  Denk schoudervullingen, glanzende stoffen, lycra leggings en grafische prints. Een van de grootste stijliconen deed haar intrede: Madonna. Zij voldeed aan het schoonheidsideaal in de jaren '80, ze was slank, sportief en gespierd. En bovendien was ze enorm succesvol. Madonna werd dé trendsetter. Zij introduceerde punk, kleur, leren jacks en strakke t-shirts.
Doordat iedereen aan dit schoonheidsideaal wilde voldoen brak er een fittness rage uit. Hierbij hoorde natuurlijk ook een outfit. Je zag beenwarmers, glanzende leggings en speciale schoenen terugkomen in de alledaagse mode. Dit werd gecombineerd met vrouwelijke kleding.
Een bekende ontwerper uit dit 'modetijdperk' is Jean Paul Gaultier. Hij maakte gebruik van de pofmouw uit de jaren '70, maar gaf hier zijn eigen twist aan. Ook ontwerpster Donna Karan brak door in de modewereld. Haar collectie bestond uit slanke jasjes, smalle rokken, pull-overs en fijne wol. Voor de avondkleding zag je de elegante jurken opkomen.
Een andere belangrijke naam uit die tijd is Calvin Klein. Deze collectie bestond voornamelijk uit sportkleding, spijkerbroeken en zakenkleding die gemaakt was van zijde en linnen. Ook het broekpak deed zijn intrede. En het modetijdperk van Versace brak aan. Hij ontwierp strakke nauwe jurken die alleen door hele slanke meisjes gedragen konden worden. Deze jurken hadden een diep decolletee. Het ideealbeeld veranderde eind jaren '80 van het sportieve figuur naar een slank lichaam met een mooi decolleté.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.