nieuws

80's sport

EK 1988
EK 1988
Nederland won het EK Voetbal, Hilbert van der Duim struikelde over vogelpoep, we schaatsten twee keer een Elfstedentocht en Yvonne van Gennip won drie keer goud op de Olympische Spelen.

Voetbal

Oranje won het EK voetbal in 1988 tegen de Sovjet-Unie met 0-2. In de halve finale werd Duitsland verslagen met 2-1. Hiermee werd naar de mening van vele Oranjefans eindelijk revanche genomen voor de nederlaag in de finale van het WK voetbal van 1974 (2-1) toen Duitsland ook de tegenstander was.

Motorsport

In 1980 won Jack Middelburg de Grote Prijs Wegrace van Nederland voor motorfietsen tijdens de Asser TT. Hij deed dat opmerkelijk genoeg met een gebroken been. Hij zou later nog de Grand Prix van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone winnen. In 1984 kwam hij om tijdens een stratenrace op het circuit van Tolbert. In 1989 zou Hans Spaan ook de TT winnen en werd hij tweede in het 125cc-kampioenschap, vlak achter de toen nog onbekende Alex Criville. Het beroemde duo Egbert Streuer en Bernard Schnieders wist drie maal achter elkaar het wereldkampioenschap zijspannen te winnen, maar de thuis-Grand Prix wou maar niet lukken. In 1987 gebeurde het dan eindelijk. Ze zouden het meest succesvolle Nederlandse duo worden in de motorsport, waarbij Streuer een van de meest succesvolle coureurs aller tijden is.

Autosport

Jan Lammers debuteert als regerend Europees Formule 3 kampioen in 1979 op 22-jarige leeftijd in de Formule 1. In 1980 rijdt hij in de ATS-Ford naar de vierde startplaats voor de Grand Prix van Amerika op Long Beach: nog altijd de beste startpositie van een Nederlandse Formule 1 coureur. Na 100 meter racen is het echter over door een gebroken steekas. Op Le Mans schrijft hij 1988 samen met Andy Wallace en Johnny Dumfries racehistorie: hij zit 13 van de 24 uur achter het stuur, verslaat de sinds 1982 ongeslagen Porsches en weet de SilkCut Jaguar ondanks een kapotte versnellingsbak als eerste over de finish te brengen. Het is de eerste overwinning voor Jaguar sinds 1957. Lammers wordt in Engeland dan ook ontvangen op het paleis en krijgt, net als Enzo Ferrari en Juan Manuel Fangio, de zelden aan buitenlanders uitgereikte titel Honorary Member of the BRDC. In 1986 weet Huub Rothengatter tot de elite-wereld van autosport door te dringen en er een tweede seizoen aan vast te knopen. Lammers wint in 1988 met Jaguar de 24 uur van Le Mans.

Wielersport

Joop Zoetemelk won in 1980 de Tour de France. Dit decennium zouden er nog een aantal touretappezeges zijn, onder andere van Steven Rooks.

Schaatsen

Hilbert van der Duim's reputatie als brokkenpiloot begon al vroeg. Al in 1979 nam hij - officieel nog junior - deel aan het wereldkampioenschap allround-schaatsen in Oslo. Na de eerste dag stond hij nog verrassend vierde, maar op de tweede dag ging hij onderuit op de 1500 meter. In 1981 viel hij op de 10 kilometer van het Europees kampioenschap en liep daardoor de titel mis. Achteraf verklaarde Van der Duim gevallen te zijn over vogelpoep. Een bewering die, zo verklaarde hij later, niet waar was geweest. Bij het wereldkampioenschap van datzelfde jaar zette Van der Duim op de 5 kilometer de achtervolging op zijn tegenstander Amund Sjøbrend te vroeg in. Hij achterhaalde hem en ging zegevierend als eerste over de finishlijn, om er pas een halve ronde later, tijdens het uitrijden, achter te komen dat hij nog een volle ronde door moest gaan. Een dag later vergooide Van der Duim definitief zijn kansen op de titel door tijdens de 1500 meter op een blokje te stappen en onderuit te gaan. Vermaard werd ook zijn optreden tijdens het WK van 1983 in Oslo. Van der Duim was kort daarvoor Europees kampioen geworden en op dat moment nog regerend wereldkampioen. Naar het voorbeeld van het wielrennen verscheen hij in een regenboogpak op de baan. Zijn 500 meter was nog uitstekend (tweede), maar op de 5000 meter had hij "pap in de benen", eindigde als zeventiende en verspeelde zo een startplaats op de afsluitende afstand. Over dat pak is nadien nog veel gezegd.
Yvonne van Gennip is één van de succesvolste schaatssters die Nederland heeft voortgebracht. Zij won bij de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary drie gouden medailles: op de 1500, de 3000 en de 5000 meter. Deze overwinningen kwamen als een verrassing, want Van Gennip was even voor de Spelen nog geblesseerd geweest aan haar voet. Bovendien had ze te maken met de toen nog als onverslaanbaar aangemerkte Oost-Duitse schaatssters. Pas jaren na deze spelen werd bekend dat Van Gennip de wedstrijden met een scheurtje in haar pols had geschaatst. Eveneens in 1988 behaalde Van Gennip een zilveren medaille bij het WK allround. Bij de Europese kampioenschappen allround werd zij ook drie keer tweede: in 1985, 1986 en 1987.
In de jaren '80 schaatsten we tweemaal een Elfstedentocht, beide werden gewonnen door Evert van Benthem. In 1986 nam Prins Willem-Alexander onder het pseudoniem W.A. van Buren deel aan de Elfstedentocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.