nieuws

Laatste 'Goeiemorgen' voor Oene

Oene Loonstra
Oene Loonstra
Het stemgeluid van Oene Loonstra was de afgelopen zestien jaar vast verbonden met de middag van Radio Oost. Elke werkdag presenteerde hij tussen 14.00 en 16.00 uur 'Goeiemiddag Overijssel', het middagmagazine met muziek, spelletjes en gevarieerde onderwerpen uit de provincie. In september 2010 presenteerde hij nog zijn 5000ste aflevering van Goeiemiddag Overijssel. Op 26 november zet hij er echter een punt achter.
Oene zal bij Radio Oost voortaan bijdragen gaan leveren door als reporter met speciale opdrachten Overijssel in te trekken. De presentatie van Goeiemiddag Overijssel zal vanaf maandag 29 november worden overgenomen door Marcel Spijkerman.
Tijdens zijn laatste uitzending, die live op televisie te volgen is, kan via Twitter en via deze site meegepraat worden met Oene Loonstra. Gebruik voor reacties via Twitter #afscheidoene, of reageer rechtstreeks via de chat.
In 'Oene's laatste' wordt er uitgebreid stilgestaan bij 16 jaar Goeiemiddag Overijssel. Ook wordt het spel 'Wat Bedoel Je Nou Precies' nog een keer gespeeld met € 80,00 in kas. Oene gaat net zo lang door tot het antwoord geraden is. Het thema is 'Thomas Berge', de laatste aanvragen worden gedraaid. Er worden kaarten weggegeven voor het het Eurosped-Expeditievak voor de wedstrijd Heracles Almelo - FC Utrecht, a.s. zondag. Hoor je de Heracles-tune, bel dan 074 - 2 456 665. Verder natuurlijk de bekende bijdragen van de zwervende verslaggever en de Stertip wordt voorgesteld.
Het vak van presentator zat er al vroeg in bij Oene. Op 9-jarige leeftijd maakte hij bandjes van denkbeeldige radioprogramma's. Hij fabriceerde zijn eigen jingles en reisde als diskjockey mee met een drive-in show. Maar Oene dacht niet dat hij met dit soort activiteiten zijn brood kon verdienen dus begon hij begin jaren tachtig aan een lerarenopleiding wis- en natuurkunde in Zwolle. Hij maakte die studie af maar heeft niet lang voor de klas gestaan.
Tijdens zijn studie draaide hij elk weekend platen in dancing de Zon in Goor, waardoor het contact met de wereld van het entertainment bleef bestaan. In 1987 deed hij mee aan een open talentenjacht bij de VARA, waarna hij op voorspraak van Jack Spijkerman gevraagd werd mee te werken aan de VARA Radio 3 programma's. Na een tijdje ervaring te hebben opgedaan in het Hilversumse stapte hij over naar Radio Oost. Met zijn achtergrond als diskjockey bleek hij een ideale presentator te zijn voor het jongerenprogramma 'Hard en Vierkant' en de 'Overijsselse Top 20'. Verder presenteerde hij begin jaren negentig elke avond het programma 'Rooster', en deed hij TV-ervaring op met 'Popfactor Oost'. In 1995 begon Radio Oost met het middagmagazine 'Goeiemiddag Overijssel'. Oene werd de vaste presentator van het programma en ging daarnaast werken als muziekredacteur. Ook was hij te zien als presentator van tv-registraties van onder meer het bloemencorso in Vollenhove en de carnavalsoptochten in Oldenzaal en Raalte.
Oene vindt vooral het directe contact met de luisteraars leuk. Soms doen zich daarbij onverwachte situaties voor, die leuke radiomomenten opleveren. In het verleden heeft hij vaak met de vorm van zijn programma's geëxperimenteerd, met soms onverwachte gevolgen. Zo haalde hij in de Overijsselse Top 20 een keer een grap uit door de 'pips', de piepjes voor het nieuws, een halve minuut te vroeg uit te zenden. Daarna speelde Oene een halve minuut voor nieuwslezer die volledig de draad kwijt was en het daarna 'nog maar eens opnieuw' ging proberen. Later bleek dat door deze grap een duivenmelker tijdens een wedstrijd zijn prijsduif op het verkeerde moment had losgelaten. Het gevolg was dat het beest werd gediskwalificeerd. RTV Oost directeur Henny Everts is toen voor de duivenmelker in de bres gesprongen. Na het fragment teruggeluisterd te hebben besloot de wedstrijdleiding dat de te vroeg gestarte duif niet werd gediskwalificeerd. Gelukkig was daarmee de kous af.
Oene Loonstra woont in Goor.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.