nieuws

’t Natuurlijk Huus - haalbare duurzaamheid

Hengelo, donderdag 2 december 2010
Duurzaam en ecologisch verantwoord leven en wonen is in de praktijk heel goed haalbaar. Dat blijkt uit de tv-serie ’t Natuurlijk Huus, waarmee RTV Oost op vrijdag 10 december van start gaat. In zes afleveringen wordt een beeld geschetst van een bijzondere voorbeeldwoning in Raalte, waarvan de bouw zo natuurlijk mogelijk heeft plaatsgevonden. Het uitgangspunt was geen afval te produceren en duurzame bouwmaterialen te gebruiken, het liefst uit de regio om het transport beperkt te houden. In ’t Natuurlijk Huus krijgt de kijker inzicht in de ongekende en vaak nog onbekende ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen en leven.

Een duurzame familie

’t Natuurlijk Huus wordt bewoond door de familie Kiekebosch: Harrie en Agnes en hun dochters Lieke en Lin. In de serie is te zien hoe zij wonen en leven. Hoe bevalt het koken op hout? Hoe smaken de vergeten groenten uit de biologische tuin? En hoe is het met de energienota? Presentator André van der Zee maakt het allemaal mee en wordt steeds een stukje wijzer. Zo vaart hij in een raceboot op zonne-energie, rijdt hij in een camper op waterstof en geeft hij samen met de familie een modeshow van brandnetelkleding. Ook wordt het hele gezelschap culinair en uiteraard biologisch verwend door Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. De tv-serie rond 't Natuurlijk Huus is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

Aflevering 1: André leert het huis kennen

In de eerste aflevering van ’t Natuurlijk Huus krijgt André een rondleiding door het huis. Bij de indeling is rekening gehouden met de stand van de zon. De slaapkamers bevinden zich op het noorden en oosten omdat dit koeler is, de leefvertrekken zijn aan de zuidkant. Dochters Lieke en Lin vertellen hoe zij het ervaren om in een duurzaam huis te wonen. Verder krijgt André tips van een slaapdeskundige, gaat hij op stap met een windexpert, leert hij hoe je een leemkachel bouwt en hoort hij wat de voordelen zijn van een warmtepomp.

Uitzendtijden

’t Natuurlijk Huus is met ingang van 10 december elke vrijdag bij TV Oost te zien om 16.20, 21.30, 22.30 en 23.30 uur, met een herhaling op maandag om 16.40. Vrijdag 24 december is er geen uitzending. Meer informatie is te vinden op www.rtvoost.nl.
Noot voor de pers:
t Natuurlijk Huus wordt geproduceerd door Beleef! Media (www.beleefmedia.nl). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met André van der Zee via 06 – 50210993 of info@beleefmedia.nl.
Bijlage: stills uit ’t Natuurlijk Huus – rechtenvrij te gebruiken

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.