nieuws

Compleet kerstdiner

Kerstrecept
Kerstrecept
Wij eten met kerst een traditioneel kerstmenu bestaande uit:
Voorgerecht:
Herdertjes cocktail (verzonnen toen de kinderen nog klein waren):
Meloen bolletjes uitsteken en in een mooi sorbet of ander glas doen. Voor volwassenen kan er een scheutje Tawny port over geschonken worden. De rand van het glas vochtig maken en dopen in kristalsuiker.

Hoofdgerechten:

Aardappelkroketjes:
kant en klaar, gefrituurd of in de oven.
Weense rode kool:
rode kool (zelf snijden of voorgesneden) opzetten met wat water en 1 dl rode wijn of wijnazijn, theelepeltje zout, kleine schep (riet)suiker, 4 kruidnagels, kaneelstokje of kaneelpoeder toevoegen, een beetje tijm, wat vers geperst sinasappelsap, handjevol blanke rozijnen. 2 Goudreinetten na 20 minuten kooktijd toevoegen en een mespuntje roomboter, na 30 minuten proeven of de kool gaar is, anders nog even zachtjes laten koken, het kookvocht binden met allesbinder of aardappelmeel. Afproeven en eventueel wat vers gemalen peper toevoegen.
Stoofpeertjes:
Verder eten we stoofpeertjes die ik in port en water stoof met wat rietsuiker en vanillesuiker en een kaneelstokje.
Runderlappen:
Als vlees stoof ik runderlappen die ik in dobbelstenen snijd en dan giet ik wat olijfolie (2 eetlepels) en een klontje roomboter in een braadpan. Ik bak een gefruite ui en 2 teentjes knoflook aan en voeg dan het gesneden vlees in delen toe en schroei het dicht. Vervolgens voeg ik vers gemalen peper en zeezout, tijm toe en bak nog even door. Dan 2 dl bouillon met een half bouillonblokje van paddenstoelen en 1 dl rode wijn. Deze vloeistoffen moeten warm worden toegevoegd. Dan 2 laurierblaadjes, 4 jeneverbessen, 3 kruidnagels toevoegen en het vleesgerecht in 2 (tot 3 uur) laten gaar sudderen op een sudderplaatje. Na ongeveer een uurtje controleren of het vlees nog genoeg vocht heeft (vlees moet net onder het vocht staan). Snijd een plak ontbijtkoek in kleine stukjes en voeg dit toe na een uurtje sudderen. Desgewenst kan er een scheutje worcestersauce worden toegevoegd.
Als bijgerecht eten we er ook cranberries bij.

Nagerecht:

Irish delight (Irish koffie) met een chocolade kerstkransje.
Eet smakelijk en fijne kerst.
Ans Cuppen-Geurts
Bathmen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.