nieuws

Jan Stappenbeld: Getuige van een tijdperk

Oud-fotograaf haalt herinneringen op in documentaire TV Oost
Twee jaar geleden hing de Zwolse persfotograaf Jan Stappenbeld zijn camera definitief aan de wilgen. Zijn hele werkzame leven was hij actief geweest in de journalistiek, voornamelijk als fotograaf. Voor dagblad De Telegraaf reisde Stappenbeld de wereld rond en maakte van alles mee. In de documentaire ‘Getuige van een tijdperk’ reist programmamaker Oscar Siep met Jan Stappenbeld naar een aantal plekken die bepalend zijn geweest in zijn carrière. Daarbij haalt de fotograaf herinneringen op aan de vele bijzondere gebeurtenissen waarvan hij getuige was.
Jan Stappenbeld leek voorbestemd voor een loopbaan in de horeca. Zijn vader was de eigenaar van café-restaurant De Harmonie in Zwolle. Maar Jan had al op jonge leeftijd een passie voor de journalistiek. Zodra hij een brandweerauto hoorde, liet hij zijn werk in het café liggen en ging er op de fiets achteraan om een stukje te schrijven voor de krant. Op zijn achttiende reisde hij naar Amsterdam om zich daar persoonlijk te melden bij hoofdredacteur Co Stokvis van De Telegraaf. Die deed hem het voorstel om als fotograaf aan de slag te gaan. Het was het begin van een imposante loopbaan.
Stappenbeld kan urenlang vertellen over wat hij heeft meegemaakt. Zo zijn er anekdotes over Prins Bernhard, Joseph Luns, Desi Bouterse en de minnares van de dominee van Elburg. Hij heeft door zijn werk contacten overgehouden met tal van bekende personen, waaronder de Koninklijke familie en veel artiesten. Stappenbeld heeft in 45 jaar ruim 1 miljoen foto’s gemaakt, van ontvoeringen, rampen, oorlogen en revoluties. Met een foto van de eerste treinkaping bij Wijster won hij de World Press Photo.
‘Getuige van een tijdperk’ is bij TV Oost te zien op woensdag 9 februari om 20.20 uur. Er zijn herhalingen op zaterdag 12 en zondag 13 februari, eveneens om 20.20 uur. Meer informatie over de programma’s van TV Oost is te vinden op www.rtvoost.nl.
Noot voor de pers/ niet voor publicatie:
Voor meer informatie over ‘Getuige van een tijdperk’ kunt u contact opnemen met programmamaker Oscar Siep via 06-53319577 of Oscar.siep@gmail.com
Bijlagen: stills ‘Getuige van een tijdperk’ – rechtenvrij te gebruiken
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.