In memoriam Harm Agteresch (1943-2011)

Harm Agteresch is zijn echte naam, maar vrijwel heel Overijssel kent hem als Harm oet Riessen. Op 17 februari 2011 overleed hij op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Harm oet Riessen was de bijnaam die hij ooit bedacht omdat een Hilversumse omroepman dat makkelijker vond om uit te spreken. De bijnaam bleek een prima artiestennaam.

 

Harm was ooit voorbestemd voor het kleermakersvak maar trok op zijn zeventiende de wijde wereld in als troubadour. Hij leerde zichzelf kunstfluiten, tapdansen en banjospelen. Op klompen speelde hij overal waar iets te verdienen viel. In een Oostenrijks orkest zong hij als 'Heinz' Hollandse liedjes met een Duits accent voor de Nederlandse toeristen en in Parijs verdiende hij de kost als kunstschilder in de artiestenwijk Montmartre.

 

Beroemd was zijn droogkomische humor. Harm zette vaak mensen op het verkeerde been met onwaarschijnlijke verhalen die misschien toch wel waar konden zijn. Zo zijn er mensen op zoek geweest naar een hunebed op de Lemelerberg nadat hij het bestaan ervan had gesuggereerd in een programma van TV Oost.

 

In de jaren zeventig was Harm actief bij de Rijssense revue, waar hij werd opgemerkt door de Vara. Het leidde tot een Hilversums avontuur, maar Harm voelde zich in de omroepstad niet op zijn gemak. Het omroepwerk kreeg toch een vervolg, maar dan wel bij Radio Oost, de omroep voor Overijssel. 'Harms Farms' was oorspronkelijk bedoeld als 'piratendisco' maar Harm ging stilaan ook andere muziek draaien, zoals country. Daarnaast werden de telefoontjes met luisteraars steeds meer een vast onderdeel van het programma, dat daardoor een eigen leven ging leiden.

 

In april 2010 nam hij afscheid als presentator bij RTV Oost, kort daarna werd bij hem longkanker geconstateerd.

 

Hierboven zijn de volgende fragmenten te zien en te horen:

  • TV: In memoriam Harm Agteresch
  • TV: Portret Harm Agteresch
  • TV: Harm's One man show
  • TV: Harm's Locafaratana
  • TV: Verslag laatste uitzending Harm
  • TV: Harm's Escort Service 8 Cache Valley Drifters
  • Radio: In memoriam Harm oet Riessen
  • Radio: Verslag laatste uitzending Harm
  • Radio: Het Ochtendhumeur met Harm oet Riessen

Meer over dit onderwerp:
Archief
Deel dit artikel:

Reageren