nieuws

FC Twente op zijn hoede voor Zenit

FC Twente - Zenit Sint Petersburg
FC Twente - Zenit Sint Petersburg
FC Twente begint donderdagavond bij Zenit Sint Petersburg met een riante uitgangspositie aan de laatste horde op weg naar de eerste kwartfinaleplaats in een Europees bekertoernooi sinds 1978. Toch is de landskampioen uit Enschede ook na de ruime winst voor eigen publiek (3-0) nog niet helemaal gerust op een goede afloop. ,,Maar als we één keer scoren, moet het goed komen'', verwoordt Luuk de Jong de mening van zijn ploeggenoten.
De 20-jarige aanvaller had vorige week met twee doelpunten een groot aandeel in de geflatteerde zege van FC Twente op Zenit Sint Petersburg. Ook hij noemde het een klein wonder dat de tegenstander uit Rusland geen enkele keer doel trof in de Veste. ,,Zij hebben goede kansen gehad'', aldus de aanvaller die in de zomer van 2009 voor nog geen miljoen euro overkwam van De Graafschap. ,,Wij gingen echter beter met de mogelijkheden om.''
FC Twente mist in Sint Petersburg de geblesseerde aanvaller Bryan Ruiz en geschorste verdediger Douglas. Zenit won dit seizoen nog alle thuiswedstrijden in Europees verband. Unirea (1-0), Auxerre (1-0), AEK Athene (4-2), Hajduk Split (2-0), Anderlecht (3-1) en Young Boys (3-1) keerden met een nederlaag huiswaarts. Geen duel eindigde echter in een zege met drie treffers verschil, wat donderdag wel nodig is voor Zenit.
Zenit opende zondag de competitie met een zege op het Terek Grozny van trainer Ruud Gullit (1-0). ,,Als we vroeg scoren tegen FC Twente hebben we wel degelijk nog een kans'', blikte trainer Luciano Spalletti vooruit naar de tweede ontmoeting met de nummer twee van de eredivisie. Bij FC Twente leeft vooral het idee dat de club voor het eerst sinds 1978 weer eens kan doordringen tot de kwartfinales van een Europees bekertoernooi. De rode brigade strandde destijds pas in de halve finale van de Europa Cup 2 tegen Anderlecht.
Nadat de club vorig jaar Nederland veroverde, wil het zich nu ook internationaal manifesteren. Dat sluit perfect aan bij de visie van de ambitieuze voorzitter Joop Munsterman, die binnenkort ook internationale sponsors voor zijn club wil werven.
,,Maar we zijn er nog niet'', waarschuwde trainer Michel Preud'homme voor al te veel optimisme in de aanloop naar de return die naar verwachting bij een temperatuur van 5 graden onder het vriespunt wordt afgewerkt. FC Twente is bekend met de kou in Rusland. De formatie versloeg vorige maand Rubin Kazan in Moskou toen het kwik daalde naar -15 graden. ,,Nog zo'n wedstrijd en het moet goed komen'', verwacht Preud'homme.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.