nieuws

Voorwaardelijkstraf voor onbevoegde hulpofficier

Een 59-jarige inspecteur van de politie Twente heeft twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen.
Hij is ervoor veroordeeld dat hij tien jaar lang als hulpofficier van justitie optrad, zonder dat hij daarvoor een certificaat had. Het vonnis van de rechtbank is gelijk aan de eis van justitie. Justitie en de rechtbank hebben er in de eis en het vonnis rekening mee gehouden dat de Oldenzaler strafontslag boven het hoofd hangt.
De Oldenzaler is niet de enige hulpofficier van de politie Twente die onbevoegd zijn functie uitoefende. In totaal gingen ruim 30 Twentse agenten in de fout als hulpofficier. Tegen drie van hen loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. Achttien hulpofficieren hebben een schriftelijke waarschuwing gehad, zes een mondelinge waarschuwing en twee een voorwaardelijk strafontslag. De lengte van de periode van niet-certificering en de verklaring ervoor bepaalde de hoogte van de straf.
In de zomer kwam de zaak in Twente aan het rollen, nadat bleek dat de 59-jarige Oldenzaalse inspecteur al tien jaar zonder de juiste papieren als hulpofficier aan het werk was. Vervolgens controleerde de politie Twente alle hulpofficieren. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft elk politiekorps gevraagd om een inventarisatie van het aantal onbevoegde hulpofficieren en wil een landelijk protocol om situaties zoals in Twente te voorkomen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.