nieuws

Donderdag 25 augustus - Raalte

RTV Oost locatie: Domineeskamp kaart en routebeschrijving   Radio Oost: 07.50 - 17.00 uur: gehele dag live flitsen en reportages   TV Oost: 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur: live lokaal journaal met reportages 12.00 - 16.00 uur: webcambeelden 17.20 - 17.55 uur: "Zet 'm op 11", live programma met terugblik op de dag
Onze verslaggevers interviewen inwoners en maken reportages voor Radio en TV Oost. Bovendien kunt u fantastische prijzen winnen in het dagelijkse Zet 'm op 11-spel. Heeft u TV Oost op 11 gezet en wilt u meedoen aan het spel? Stuur dan een e-mail naar: op11@rtvoost.nl met uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.
Heeft u iets bijzonders te melden, lokaal nieuws, ergernissen, bespeelt u een muziekinstrument of wilt u zomaar iets met de rest van Overijssel delen? U bent tussen 12.00 en 18.00 uur van harte welkom op de RTV Oost locatie. Heeft u nu al interessant nieuws voor ons? Stuur een e-mail naar: 11@rtvoost.nl.
De live uitzending met de terugblik op de dag kunt u hier terugkijken.

RAALTE

De naam Raalte is voor het eerst te vinden in een oorkonde van 2 augustus 1123. Hierin wordt de 'kerk van Raelt' genoemd. Het begin van het vroegmiddeleeuws dorp wordt gesitueerd rond waar nu de Plaskerk staat. Hier was op een open plek of 'raan' een kleine verzameling hofsteden rond een plaats, een zogenaamde 'tije' of gerechtsplaats. De bewoners van het omliggende gebied dat 'rotlo' (gerooid loo of bos; dit veranderde in roalt, raalte) werd genoemd, kwamen samen op deze tije. Geleidelijk aan ging het oude tijenraan genoemd worden naar het omliggende gebied: Raalte.
Van oudsher is Raalte een belangrijk centrum geweest, gelegen aan het inmiddels voor scheepvaart gesloten Overijssels kanaal. Rond Raalte zijn meerdere prachtige landgoederen met havezaten te vinden.
De gemeente kent een rijk archeologisch verleden en wordt gezien als een van de archeologische kerngebieden in Nederland. De gemeente Raalte is toevalligerwijs rijk aan grote enken en bouwkampen. Deze hoge gronden zijn in het landschap goed te herkennen en er liggen oude buurtschappen naast. Buurtschappen met een zeer hoge ouderdom binnen de gemeente zijn o.a. Linderte, Boetele, Ramele en Pleegste. De oorsprong van deze buurtschappen gaat veel verder terug dan de vroegste oorkonden in de gemeente aangeven. Vanuit archeologisch onderzoek is inmiddels gebleken dat binnen het grondgebied van de gemeente bewoning is geweest gedurende alle perioden.
Stöppelhaene is een Sallands oogstdankfeest, en een oud gebruik dat in vroeger tijden werd gevierd aan het einde van de rogge-oogst. Na een periode van hard werken als het graan vanaf de akkers naar de boerderij was vervoerd, was het tijd om in kleine kring feest te vieren. Het moderne Stöppelhaenefeest wordt elk jaar in Raalte gevierd in de laatste week van augustus. Het feest tracht de oude oogstgebruiken levend te houden. Naast een groot oogstcorso gebeurt dat tijdens het oogstfeest waar oude tradities weer tot leven komen.
Ter gelegenheid van Stöppelhaene wordt elk jaar een inzameling gehouden ten behoeve van een agrarisch project in een ontwikkelingsland. Het symbolisch aanbieden van deze oogstgave aan de geestelijkheid vormt een van de hoogtepunten van het programma op donderdagmiddag. Gedurende vijf dagen viert Raalte feest met tal van activiteiten voor jong en oud.

Foto's van de dag:


Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.