nieuws

Woensdag 24 augustus - Giethoorn

RTV Oost locatie: Ds. Hylkemaweg, naast Restaurant 't Zwaantje kaart en routebeschrijving   Radio Oost: 07.50 - 17.00 uur: gehele dag live flitsen en reportages   TV Oost: 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur: live lokaal journaal met reportages 12.00 - 16.00 uur: webcambeelden 17.20 - 17.55 uur: "Zet 'm op 11", live programma met terugblik op de dag
Giethoorn is één van de 9 halve finalisten in de verkiezing van het Leukste Dorp van Overijssel. Vandaag laat het dorp zich van zijn beste kant zien en zal het zijn variant van het Leukste Dorp lied ten gehore brengen. Univé Verzekeringen is sponsor van het ‘Leukste Dorp van Overijssel’ en biedt daarom de inwoners van Giethoorn op de Zet ‘m op 11 locatie een gratis softijsje aan.
Onze verslaggevers interviewen inwoners en maken reportages voor Radio en TV Oost. Bovendien kunt u fantastische prijzen winnen in het dagelijkse Zet 'm op 11-spel. Heeft u TV Oost op 11 gezet en wilt u meedoen aan het spel? Stuur dan een e-mail naar: op11@rtvoost.nl met uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.
Heeft u iets bijzonders te melden, lokaal nieuws, ergernissen, bespeelt u een muziekinstrument of wilt u zomaar iets met de rest van Overijssel delen? U bent tussen 12.00 en 18.00 uur van harte welkom op de RTV Oost locatie. Heeft u nu al interessant nieuws voor ons? Stuur een e-mail naar: 11@rtvoost.nl.
De live uitzending met de terugblik op de dag kunt u hier terugkijken.
GIETHOORN
Giethoorn ligt in de gemeente Steenwijkerland. Het dorp is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het 'Hollands Venetië' genoemd.
Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom.
De enige doorgaande verbinding over land is een fiets- annex wandelpad dat dwars door het dorp loopt, het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Daarvoor wordt vaak gebruik gemaakt van de punter, voortbewogen met een punterboom, net als de gondels in het echte Venetië.
De Flagellanten, die als monniken in het Fransiscanenklooster trokken dat in een gehucht in Giethoorn-Noord stond, vonden veel geitenhoorns die door de stormvloed van 1170 vanuit de Zuiderzee omgekomen waren. Zij noemden de nederzetting dan ook Geytenhorn, later werd dat Geythorn, en dankzij het dialect is het Giethoorn geworden. De geitenhoorn is terug te vinden in het wapen van Giethoorn.
Door de vervening ontstonden rond Giethoorn uitgestrekte meren zoals de Bovenwijde. Bijzonder van deze meren is dat het water er vaak niet meer dan een meter diep is. Het Gieterse Meer tussen Giethoorn en Blokzijl is het enige meer in de regio dat niet door vervening, maar in de ijstijd is ontstaan.
Beroemde inwoners
Giethoorn heeft verschillende schilders aangetrokken. Zij kozen Gieterse taferelen tot hun onderwerp. Vanaf de jaren zeventig van de twintigste eeuw raakte Giethoorn in trek als woonplaats voor beroemde Nederlanders. Acteur Rijk de Gooyer was daarin de trendsetter. Na hem volgden o.a. de schrijvers Herman Pieter de Boer en Eelke de Jong en striptekenaar Peter van Straaten. In 1974 ging de woonboerderij van Rijk de Gooijer in vlammen op. De nachtelijke brand is nooit opgehelderd, maar vermoed wordt dat onenigheid over een niet geretourneerd rondje in de kroeg uit de hand is gelopen. Topkok Jonnie Boer, is geboren in Giethoorn. De echtgenote van René Froger, Natasja Froger-Kunst heeft korte tijd in Giethoorn gewoond. Ook langebaan-schaatser Tim Roelofsen komt uit Giethoorn.
Fanfare
Bert Haanstra nam in Giethoorn in 1958 zijn speelfilmdebuut Fanfare op, een film over twee rivaliserende fanfares in het fictieve dorpje Lagerwiede.
Toeristische trekpleisters
•Museumboerderij 't Olde Maat Uus. Dit is een Giethoornse boerderij uit ± 1800 met een expositie over 100 jaar wonen en werken in Giethoorn. De boerderij is ingericht in oude stijl, inclusief grutterswinkeltje, vissershuisje, tjaskermolen en hooiberg.
•Scheepswerf Schreur en scheepswerf Wildeboer. Hier worden Gieterse punters en streekeigen platbodems gebouwd.
•Museum "De Oude Aarde". Hier bevindt zich een expositie van edelstenen, sierstenen en mineralen, en een terrarium.
•Schelpengalerie Gloria Maris
•Automuseum "Histomobil". Naast auto's en andere vervoermiddelen worden hier ook schaatsen, weegtoestellen etc. tentoongesteld.

Foto's van de dag:


Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.