nieuws

Maandag 25 juli - Denekamp

RTV Oost locatie: Nicolaasplein kaart en routebeschrijving   Radio Oost: 07.50 - 17.00 uur: gehele dag live flitsen en reportages   TV Oost: 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur: live lokaal journaal met reportages 12.00 - 16.00 uur: webcambeelden 17.20 - 17.55 uur: "Zet 'm op 11", live programma met terugblik op de dag Â
Onze verslaggevers interviewen inwoners en maken reportages voor Radio en TV Oost. Bovendien kunt u fantastische prijzen winnen in het dagelijkse Zet 'm op 11-spel. Heeft u TV Oost op 11 gezet en wilt u meedoen aan het spel? Stuur dan een e-mail naar: op11@rtvoost.nl met uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.
Taxateur Enno de Boer is tussen 13.30 en 17.00 uur aanwezig om uw spullen te taxeren. Heeft u iets bijzonders te melden, lokaal nieuws, ergernissen, bespeelt u een muziekinstrument of wilt u zomaar iets met de rest van Overijssel delen? U bent tussen 12.00 en 18.00 uur van harte welkom op de RTV Oost locatie. Heeft u nu al interessant nieuws voor ons? Stuur een e-mail naar: 11@rtvoost.nl.
De live uitzending met de terugblik op de dag kunt u hier terugkijken.

DENEKAMP

Denekamp vormt samen met Ootmarsum en Weerselo sinds 2001 de gemeente Dinkelland.
Denekamp is ontstaan op een plek waar men buiten bereik was van het overstromingswater van de nu nog door de gemeente lopende rivier de Dinkel. De mensen in het dorp waren veelal landbouwer. Geleidelijk aan, met name de laatste anderhalve eeuw, hebben veel boerderijen plaats moeten maken voor woning- en winkelbouw.
Nog altijd is Denekamp een plaats die sterk door het Rooms-Katholieke geloof gekenmerkt wordt. In haar omgeving liggen bovendien enkele kloosters. De Franciscanessen van Denekamp vormen zelfs een aparte congregatie. In het klooster van deze congregatie verbleef kardinaal Johannes Willebrands op zijn oude dag.
Aan de straatweg naar Oldenzaal ligt het Provinciaal Natuurhistorisch museum Natura Docet ("de natuur onderwijst"). Dit museum werd in 1911 gesticht door de dorpsonderwijzer meester Bernink. Het museum zal in 2011 honderd jaar bestaan (waarvan 90 jaar op de huidige locatie) en is daarmee het oudste museum van deze soort in Nederland. Het is een interessant museum voor jong en oud. Het gebouw is in de afgelopen jaren gerenoveerd en opnieuw ingericht. Sinds 2006 is er een zogeheten belevingstuin met verschillende biotopen ingericht op een buitenterrein van ongeveer anderhalve hectare.
Bij Denekamp ligt het landgoed Singraven uit 1415. Nabij dit landgoed, dat niet openbaar toegankelijk is, ligt de historische watermolen het Singraven. Er staan nog twee windkorenmolens in Denekamp, de Borgelinkmolen en de Nieuwe Molen of Sint Nicolaasmolen.
Klootschieten en midwinterhoornblazen zijn oude tradities, die erg populair zijn in Denekamp. Men kan als er sneeuw ligt in de omgeving van Denekamp langlaufen over uitgezette routes.
In het voorjaar vinden in Denekamp de traditionele paasgebruiken plaats. Dit begint met het eiergaddern op palmzondag en vervolgens het hout halen op paaszaterdag. Op eerste paasdag vinden het paastak slepen en het paasvuur plaats.

Foto's van de dag:


Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.