nieuws

Dinsdag 5 juli - Vroomshoop

RTV Oost locatie: Op de hoek Hammerstraat en Hoofdstraat, vlakbij de ophaalbrug kaart en routebeschrijving   Radio Oost: 07.50 - 17.00 uur: gehele dag live flitsen en reportages   TV Oost: 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur: live lokaal journaal met reportages 12.00 - 16.00 uur: webcambeelden 17.20 - 17.55 uur: "Zet 'm op 11", live programma met terugblik op de dag
Onze verslaggevers interviewen inwoners en maken reportages voor Radio en TV Oost. Bovendien kunt u fantastische prijzen winnen in het dagelijkse Zet 'm op 11-spel. Heeft u TV Oost op 11 gezet en wilt u meedoen aan het spel? Stuur dan een e-mail naar: op11@rtvoost.nl met uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.
Heeft u iets bijzonders te melden, lokaal nieuws, ergernissen, bespeelt u een muziekinstrument of wilt u zomaar iets met de rest van Overijssel delen? U bent tussen 12.00 en 18.00 uur van harte welkom op de RTV Oost locatie. Heeft u nu al interessant nieuws voor ons? Stuur een e-mail naar: 11@rtvoost.nl.
De live uitzending met de terugblik op de dag kunt u hier terugkijken.

VROOMSHOOP

Vroomshoop ligt in de gemeente Twenterand. Het dorp is gesticht rond 1850, maar reeds in 1772 wordt de naam Vroomshoop voor het eerst genoemd. Vroomshoop is gesticht in verband met de vervening en draagt dan ook een veenkoloniaal karakter. Na de vervening zijn de gronden in gebruik genomen voor de landbouw. Groninger boeren hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Aan de Tonnendijk zijn nog diverse Groninger boerderijen te vinden. Veel voormalige Drenten waren werkzaam in de landbouw.
Men zegt dat Vroomshoop aan haar naam gekomen is door de vroegere monniken, die wanneer ze verdwaald waren, altijd een heuvel als herkenningspunt hadden. De bijnaam werd dus: "de vrome hoop". Dit is verbasterd naar Vroomshoop. Andere bronnen vermelden dat op de plaats waar Vroomshoop nu ligt een verhoging in het land was, die Bromershoop heette.
De eerste 75 jaar van Vroomshoop's bestaan was er vooral werk in het veen en later in de landbouw. Vanaf de jaren dertig werkten veel Vroomshopers in de textielfabrieken in Twente. Ze gingen veelal als pendelaars met de trein naar Almelo en Vriezenveen. In de jaren zeventig gingen velen in Almelo, Hengelo en ook in Hardenberg werken, bij onder meer Philips, Stork, Hollandse Signaalapparaten en de Wavin. In 1938 werd de sio als de eerste Vroomshoopse industrie geopend. "sio" was de speelgoed industrie overijssel, producent van kinderspeelgoed. Het was indertijd de enige Vroomshoopse industriële onderneming. Er werd houten speelgoed gemaakt, waaronder sio Mobilo en sio Montage, als goedkope tegenhangers van merken als Meccano en Temsi. Vanaf het eind van de jaren vijftig was dit soort speelgoed heel populair.
In 1982 had Vroomshoop de hoogste werkloosheid van Nederland en kwam hiermee in het Guinness Book of Records. De werkloosheid onder de mannelijke beroepsbevolking was destijds 47%.

Foto's van de dag:


Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.