nieuws

Zaterdag 16 april: Lopen met een vooraf onbekende

Deze keer ging ik lopen met plaatsgenoot John van kempen. Ik haalde hem 's morgens iets na half acht bij hem thuis op en schudde hem toen voor het eerst van mijn leven de hand. Ik kende hem tot dan niet en toch heb ik de hele ochtend met hem gewandeld.
Zijn vrouw Myriam kende ik al langer. Zij werkt bij het tankstation, waar ik met enige regelmaat rookwaar haal. Bij die gelegenheid hebben we het wel vaker over de Vierdaagse gehad en vertelde ze dat haar man John ook plannen had. Een paar weken terug vroeg ze m'n 06-nummer en niet veel later had ik mail- en telefooncontact met John. En dat leidde dus afgelopen zaterdag tot onze eerste gezamenlijke wandeling.
De Stichting Avondvierdaagse Losser had twee tochten uitgezet: 25 en 40 kilometer. We hadden gekozen voor de 25 kilometer en dat kwam mede doordat het ook mijn trouwdag was (18 jaar) en ik vond het niet echt leuk om een groot deel van de dag van huis te zijn. De kosten bedroegen vijf euro, inclusief twee consumpties. Om tien over acht vertrokken we en het viel me op dat er nog niet zoveel mensen waren. We arriveerden redelijk vlot in De Lutte, waar een controlepost was ingericht. Daar kon ook de eerste consumptie genuttigd worden in de vorm van een kop koffie. Maar John en ik hadden er beiden niet zoveel zin in, temeer daar we lekker door wilden lopen en niet onnodig af wilden koelen. De tweede stop was bij klootschietvereniging De Toekomst in Oldenzaal, waar we om tien voor elf waren. Tot onze stomme verbazing was de kantine gesloten. We keken allebei nog eens goed de routebeschrijving door, maar het kon toch niet verkeerd zijn. Even later kwam een auto onze kant op en dat bleken de kantinebeheerders te zijn. Zij waren om elf uur besteld en het bestuur van de Stichting Avondvierdaagse Losser zou rond die tijd ook arriveren. De mensen van De Toekomst was gezegd dat de grote groep om een uur of twaalf wel binnen zou komen. Toch enigszins teleurgesteld, de koffie was immers nog niet klaar en we hadden geen krabbel op onze controlekaart, zijn we verder gelopen. Iets na half één waren we weer bij de steenfabriek, het start- en eindpunt.
Het was al met al een prachtige route waarbij we ook nog prachtig weer hadden. Jammer dus van die consumpties, maar als ''troost'' kregen we een kopje koffie van de organisatie. Er bleken in totaal 59 wandelaars te hebben meegedaan; tien voor de 40 kilometer, 49 voor de 25 kilometer. Terwijl in voorgaande jaren toch minstens 120 mensen meeliepen. De mevrouw van de organisatie kon ook niet bedenken waarom het deze keer zoveel minder deelnemers waren. Aan het weer kon het niet gelegen hebben.
Eenmaal terug in Oldenzaal heb ik nog even bij Myriam en John in de tuin gezeten. Voor een gezellige babbel, lekkere koffie met koek en natuurlijk een foto en het gesprekje dat ik opgenomen heb. Beiden zijn elders op deze pagina terug te vinden. Het was al met al een prettige ochtend en ik denk dat ik John nog wel vaker aan mijn zij zal vinden. Hij kreeg vorige week te horen dat hij is ingeloot voor de Vierdaagse, dus er moet nu serieus getraind gaan worden. En nog steeds geldt dat wie me iets te melden heeft dit kan doen door een reactie onder dit verhaal of één van de eerdere verhalen te plaatsen of te mailen naar jaaplooptdevierdaagse@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.