nieuws

Explosie en brand in centrum Zwolle

Een groot deel van de binnenstad van Zwolle is ontruimd na een explosie in een pand aan de Melkmarkt. De explosie vond plaats rond 10.15 uur.
Twee gewonden zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Eén 26-jarige man is met brandwonden uit het geëxplodeerde pand gelopen. Het gaat om de man die in het pand een atelierruimte huurde. Hij is overgebracht naar het brandwondencentrum in Groningen. Een voorbij fietsende 16-jarige jongedame uit Nijverdal is door rondvliegend glas gewond geraakt. De politie gaat er niet van uit dat er nog meer gewonden zijn. Een zoekactie in het getroffen pand is onmogelijk door brand en instortingsgevaar.
Volgens de eigenaar van het pand woonden er geen mensen op de bovenetages. Het pand staat op instorten. De voor- en achtergevel zijn uit het pand geblazen. De brandweer is bezig met nablussen. Dat wordt bemoeilijkt doordat er verschillende gasleidingen open liggen. Er wordt op dit moment geprobeerd deze leidingen te dichten. De oorzaak is vermoedelijk een gasexplosie. Ook het pand naast het geëxplodeerde pand staat op instorten. Omliggende panden zijn zwaar beschadigd geraakt. In de ruime omgeving zijn de ramen uit kozijnen gesprongen.
De straat ligt bezaaid met puin en de politie heeft de volledige Melkmarkt en de Grote Markt afgezet. Winkels zijn gesloten en de terrassen zijn dicht. Er is asbest bij de brand vrijgekomen. Het asbest dat op straat is terecht gekomen, wordt nat gehouden. Bewoners in de directe omgeving zijn geëvacueerd. Bewoners in de ruimere omgeving wordt geadviseerd ramen en deuren dicht te houden. Honderden mensen worden op afstand gehouden.
Het pand wordt via leegstandsbedrijf Ad Hoc tijdelijk verhuurd. Het geëxplodeerde pand is in eigendom van VOF Roohaen. Roohaen is weer onderdeel van DLH, het bedrijf van de Zwolse projectontwikkelaar Dick Huiskamp. Hij is al jaren bezig om op de Melkmarkt 28 appartementen en zo'n 3.000 m2 aan winkels te vestigen. Het geëxplodeerde pand is daar onderdeel van. Het hele project is in Zwolle omstreden, maar gaat wel door.

Kaartje afgezet gebied (De Stentor):


weergeven op een grotere kaart
Foto 2, 3 en 7: Rik Dogger. Overige via Twitter.com.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.