nieuws

Documentaire ‘Dansen in Auschwitz’ op 4 mei bij TV Oost

Hengelo, dinsdag 26 april 2011

Bijzonder overlevingsverhaal voorafgaand aan Dodenherdenking

Op de dag dat Nederland de doden uit de Tweede Wereldoorlog herdenkt, brengt TV Oost een bijzondere documentaire op het scherm over ‘Tante Roosje’, een jonge joodse vrouw die op miraculeuze wijze de verschrikkingen van de Holocaust overleeft. Programmamaker Peter Schoof reisde samen met schrijver Paul Glaser naar Polen, Duitsland en Zweden en reconstrueerde haar dramatische levensverhaal. De documentaire is woensdag 4 mei bij TV Oost te zien om 19.20 uur.

Bijzonder overlevingsverhaal

In zijn boek ‘Tante Roosje’ beschrijft Paul Glaser hoe hij tijdens een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz tot zijn verbazing een koffer ziet met daarop de naam Glaser. Het blijkt te gaan om een koffer van zijn tante Roosje. Plotseling blijkt dat zijn vader hun joodse achtergrond altijd heeft verzwegen. Paul verdiept zich vervolgens in het leven van zijn kleurrijke tante. Ze wordt in 1914 geboren in Nijmegen, groeit op in het Duitse Kleef en wordt danslerares. De machtsovername door de nazi’s doet het gezin terugkeren naar Nederland, waar Roosje in 1937 trouwt met een dansleraar die lid wordt van de NSB. Ze scheidt van hem, waarna hij haar verraadt. Roosje komt via Westerbork in Auschwitz terecht, waar ze wordt tewerkgesteld. Als de Russen naderen, wordt Roosje naar andere kampen getransporteerd waaronder het beruchte vrouwenkamp Ravensbrück. Na bemiddeling van het Rode Kruis wordt ze geruild tegen drie Duitse krijgsgevangenen. Na de oorlog vestigt Roosje zich blijvend in Zweden.

Filmopnamen in Auschwitz

Peter Schoof filmde Paul Glaser tijdens een lezing in de Hollandse Schouwburg in Amsterdam, die tijdens de oorlog een verzamelplaats was voor joodse inwoners. Daarna reizen zij samen naar plaatsen uit het leven van Tante Roosje. In het zwaar gebombardeerde Kleef bekijken ze de herdenkingsplek waar voor de oorlog de synagoge en het Joodse klasje stonden. Daarna wordt een bezoek gebracht aan Westerbork en aan Auschwitz, waar Roosje medische experimenten moest doorstaan, werkte bij de crematoria en zelfs dansles gaf aan SS’ers. In Stockholm tenslotte vertelt Paul Glaser over de ontmoeting die hij in die stad uiteindelijk had met zijn tante.

Live verslag Provinciale Dodenherdenking

Direct na de documentaire ‘Tante Roosje’ schakelt TV Oost over naar Markelo voor een live verslag van de Provinciale Dodenherdenking bij het Overijssels Verzetsmonument. Na twee minuten stilte volgt het defilé met kransleggingen. Omstreeks 20.20 uur vervolgt TV Oost de reguliere uitzending.
Meer informatie is te vinden op www.rtvoost.nl.
(niet voor publicatie) Voor meer informatie:
Peter Schoof – Programmamaker RTV Oost / Telefoon: 06 – 513 106 04 / E-mail: p.schoof@rtvoost.nl
Bijlagen: oude portretfoto Tante Roosje en foto van Peter Schoof en Paul Glaser tijdens de opnamen in Auschwitz – rechtenvrij te gebruiken

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.