nieuws

'Dorp met Passie' bij TV Oost

Dorp met Passie
Dorp met Passie
Hengelo, donderdag 28 april 2011

Nieuwe serie volgt voorbereidingen op passiespelen

Het Twentse plaatsje Hertme is in de ban van de passiespelen, die voor het eerst in veertig jaar weer worden opgevoerd. Waren de passiespelen vroeger vooral een zaak van de kerk; nu zijn het enthousiastelingen uit het dorp en wijde omgeving die het dramatische verhaal van het lijden en sterven van Jezus ten tonele willen brengen. De passiespelen worden begin juni zeven keer opgevoerd in het plaatselijke openluchttheater, dat speciaal voor dit doel grondig werd opgeknapt. Programmamaker Ina Brouwer volgde de dorpelingen de afgelopen maanden bij de voorbereiding op dit mega-evenement. Haar verslag is vanaf vrijdag 6 mei te zien bij TV Oost in de zesdelige serie ‘Dorp met Passie’.

Passiespelen vroeger een begrip

De passiespelen waren in de jaren vijftig een initiatief van de toenmalige pastoor Veeger. Met de bouw van een openluchttheater zette hij Hertme op de kaart. Elk jaar kwamen de bezoekers met honderden tegelijk naar de voorstellingen. Zelfs uit Duitsland kwam het publiek met bussen tegelijk. Maar eind jaren zestig nam de belangstelling af en raakten de passiespelen in het slop. Totdat in 2008 het initiatief werd genomen om het Bijbelse openluchtspel te laten terugkeren in het dorp.

Heel Hertme werkt mee
De voorbereidingen duurden enkele jaren. Niet alleen voor de hoofdrollen, ook voor het koor moesten de zangers auditie doen. In ‘Dorp met Passie’ is te zien hoe de passiespelen steeds meer gaan leven in de kleine Twentse gemeenschap. Alle vijfhonderd inwoners worden erbij betrokken. Is het niet als koorlid of figurant, dan wel als decorbouwer, parkeerwacht of kaartverkoper.

Dorp met Passie
In de eerste aflevering van ‘Dorp met Passie’ maken we kennis met Ria Blenke en Annie Oude Nijhuis. De dames zijn een half jaar bezig geweest om de tweehonderd kostuums te maken voor de spelers, zangers en figuranten. Ria’s echtgenoot Jan heeft vroeger meegespeeld maar heeft nu geen zin meer in een rol. Hij is wel trots op de prestaties van Ria en Annie. De deel van hun boerderij puilt uit van de kostuums. Bernadet Wieffer heeft een heel persoonlijke reden om zich in te zetten voor de passiespelen. Ook de Provincie Overijssel toont interesse: gedeputeerde Dick Buursink brengt een bezoek aan het openluchttheater.
‘Dorp met Passie’ is vanaf 6 mei elke vrijdag te zien om 16.20 uur, met herhalingen om 21.30, 22.30 en 23.30 uur. Verder zijn er herhalingen op zondag (16.40 t/m 20.40 uur) en op maandag om 16.40 uur. meer informatie is te vinden op www.rtvoost.nl.
De Passiespelen Hertme worden uitgevoerd op 3, 4 en 5 juni (het weekend na Hemelvaartsdag) en 10, 11, 12 en 13 juni (Pinksterweekeinde). Meer informatie is te vinden op www.passiespelenhertme.nl.
(niet voor publicatie)
Voor meer informatie: Bas Treffers – Hoofd Informatieve Programma's RTV Oost
Telefoon: 074 - 2 456 421 / E-mail: b.treffers@rtvoost.nl
Bijlage: foto van de opnames voor ‘Dorp met Passie’, met links in het midden programmamaker Ina Brouwer – rechtenvrij te gebruiken
Lees meer: Schakeling nieuws

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.