nieuws

Zaterdag 7 mei: Pffff, wat warm!!!

De Enschedese Wandelsport Bond had voor zaterdag de Bevrijdingstocht geprogrammeerd en dus meldde ik me tegen acht uur 's morgens in de kantine van voetbalvereniging Victoria'28. Om de 30 kilometer te lopen.
Het was al best druk toen ik de kantine betrad. We kregen een paar A4-tjes mee waarop de tocht uitgebreid stond beschreven. Gelukkig stonden er ook pijlen langs de kant, zodat ik niet steeds op die blaadjes hoefde te kijken. Grappig was wel dat tot op de meter nauwkeurig werd aangegeven hoe ver je was. Zo kon ik na 9 kilometer en 212 meter mijn eerste sigaretje opsteken bij het eerste rustpunt. Op het voorblad stond immers aangegeven dat in verband met de code droog op het parcours een rookverbod gold.
Bij de tweede stop (bij hetzelfde etablissement, maar dat terzijde) trof ik enkele mensen die van de Deurstappers uit Vriezenveen bleken te zijn. Ik heb de drie (twee dames en een heer) vlak na de pauze op de foto gezet en ze beloofd bij de finish ook even wat voor de microfoon te vragen. Dat was goed en vervolgens scheidden onze wegen zich weer. Grappig is wel dat je vaak op een dag dezelfde mensen tegen komt. Zo werd ik na het maken van de foto voor de derde keer ingehaald door een mevrouw uit Nijverdal. Ze liep een fractie harder dan ik, maar hield toch een paar minuten in om wat ditjes en datjes uit te wisselen. Genoeg om haar succes te kunnen wensen bij de Elfstedentocht, die ze binnenkort gaat lopen.
Het laatste deel was zwaar. De tweede (en laatste) pauze was bij 21 kilometer en 186 meter. De finish was na 31 kilometer en 872 meter. De zon had inmiddels voor een behoorlijke temperatuursstijging gezorgd. En er kwamen lange stukken met veel mul zand in de route voor. Ik had mijn drinkfles ververst bij het rustpunt, maar het bleek onvoldoende. Ik had niet genoeg water tot aan de finish. En helaas was er voor deze gelegenheid niet nog ergens een waterpunt ingericht. Maar dan zijn die buitenkranen bij een voetbalvereniging, waar de verzorgers die kratten vol drinkflessen vullen, een ware uitkomst. Ik zag ze gelijk toen ik arriveerde en heb me er prima vermaakt.
Na een half uurtje gewacht te hebben op de drie Deurstappers kon ik het gesprekje opnemen en naar huis. Er bleken trouwens veel meer Deurstappers te zijn. Die begeven zich regelmatig met een grote groep naar een wandeltocht ergens in de buurt. Leuk hoor!
De kans is groot dat ik volgende week samen met John (zie zaterdag 16 april) een route tussen Bad Bentheim en Oldenzaal ga lopen. Schijnt nieuw te zijn. Je kunt dan met de trein naar Bad Bentheim en dan via een mooie route terug naar het station van Oldenzaal. De week daarna hebben de Deurstappers uit Vriezenveen hun jaarlijkse tocht in Rheeze gepland. Ik ben er vorig jaar ook geweest en misschien lukt het deze keer ook. We zullen zien.
Hoe dan ook: als u wilt reageren op dit of een van de andere verhalen dan kan dat natuurlijk. Maar u kunt met ook nog altijd een mail sturen via jaaplooptdevierdaagse@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.