OM eist jarenlange celstraffen tegen vermeende wapenleveranciers viervoudige moord Enschede

Enschede - Tegen drie Brabanders zijn jarenlange celstraffen geëist voor betrokkenheid bij de wapenhandel in de viervoudige moord in Enschede. De hoogste straf werd geëist tegen een Bredase vrouw, acht jaar cel. Zij zou een van de hoofdverdachten in contact hebben gebracht met twee veroordeelde wapenhandelaren. Die laatste twee moeten twee en een half jaar de gevangenis in, vindt justitie.

"De drie speelden een bijrol in een hele slechte film", zegt de officier van justitie. Vorige week werd tegen alle drie de hoofdverdachten van de viervoudige moord levenslang geëist. 

Tussenpersoon

Volgens het OM is de Bredase medeplichtig aan de moorden. "Een van de hoofdverdachten, Dejan, had haar gevraagd of ze wist hoe hij aan wapens kon komen. Ze bracht hem vervolgens in contact met een oude schoolvriend, een veroordeelde wapenhandelaar."

"Ze wist dat Dejan zichzelf niet was, gestrest was en gokschulden had", zegt de officier van justitie. "Toch zorgde ze dat hij wapens kreeg. En ook na de moorden, bleef zij contactpersoon voor Dejan. Ze hielp zelfs bij het wegmaken van de moordkleding."

Over haar bemiddeling verklaarde ze uitgebreid tegenover undercoveragenten, die zich hadden voorgedaan als familie van de hoofdverdachten.

Justitie neemt het haar kwalijk dat ze geen enkele spijt heeft betuigd richting nabestaanden van de viervoudige moord.

Undercover

Volgens haar advocaat heeft justitie onjuist gehandeld door de manier waarop de undercover- agenten zijn ingezet. "Ze waren intimiderend en hebben haar geweigerd contact op te nemen met haar advocaat. Ook werd haar telefoon afgepakt.

Verder zegt de advocaat dat het niet te bewijzen valt, dat zijn cliënte een rol heeft gespeeld in de handel van de moordwapens. Die moordwapens zijn nooit teruggevonden, dus hoe weet het OM dan dat ze een rol heeft gespeeld in de handel van díe wapens?"

Worstenbroodjes

De verdachte wapenhandelaren, een vader en zoon uit Sint Willebrord, zijn al meerdere malen veroordeeld voor het leveren van vuurwapens. "Ze zitten er tot hun nek in", zegt de officier. "Ze verkopen wapens, alsof het warme worstenbroodjes zijn." 

De laatste keer dat ze veroordeeld werden, verkochten ze wapentuig aan undercoveragenten. Toen kregen ze 15 en 24 maanden aan de broek.

Moordplan

"Tijdens hun schorsing uit de voorlopige hechtenis in die zaak, hebben ze wapens verkocht aan de hoofdverdachten van de viervoudige moord. Dat is bijzonder kwalijk."

Tegen de vermeende wapenhandelaren werd 2,5 jaar gevangenisstraf geëist. "Ik kan niet bewijzen dat ze wisten van een moordplan van de hoofdverdachten", zegt justitie.

Ontkenning

De Brabanders ontkennen wapens gekocht of geleverd te hebben aan de hoofdverdachten. "Ik heb alleen twee pistolen op een foto gezien op Dejan's telefoon", zegt een van de Brabanders. De vraag van Dejan was of de Brabander die kon verhandelen. "Maar dat heb ik niet gedaan."

Volgens de advocaten van de wapenhandelaren zijn er geen bewijzen dat de hoofdverdachten voorafgaand aan de viervoudige moord in Brabant zijn geweest om wapens te kopen. "En er is zelfs een mogelijkheid dat de hoofdverdachten al eerder de beschikking hadden over wapens", zeggen de raadsmannen.

Kaliber

"Zo waren de hoofdverdachten ook in beeld voor een schietpartij op een café in Rijssen. Daar is eenzelfde kaliber munitie gebruikt als bij de viervoudige moord en het NFI kan niet uitsluiten dat het om hetzelfde wapen gaat waarmee de kogels zijn afgeschoten."

Verder wijzen de advocaten er op dat er volgens een getuige ook wapens aanwezig waren in de growshop waar de moorden zijn gepleegd. "Mogelijk zijn die wapens gebruikt."

De rechtbank zal begin november uitspraak doen tegen alle verdachten.

Meer over dit onderwerp:
VIERVOUDIGE MOORD ENSCHEDE
Deel dit artikel: