Nieuws

Negen Twentse zorginstellingen testen eigen personeel en bewoners

Twentse zorginstellingen gaan zelf bewoners en personeel testen
Twentse zorginstellingen gaan zelf bewoners en personeel testen © Getty Images / RyanKing999
Negen zorginstellingen in Twente gaan hun eigen personeel en cliënten bij klachten testen op het coronavirus. Dat besluit is genomen naar aanleiding van de lange wachttijden en overbelasting bij de GGD. Iedere instelling heeft een team opgericht die de testen gaat afnemen.
Het gaat om Carintreggeland, De Posten, Liberein, Livio, TriviumMeulenbeltZorg, ZorgAccent, Zorgfederatie Oldenzaal, Zorggroep Manna en Zorggroep Sint Maarten. Samen vormen ze het Bestuurlijk Ketenoverleg VVT. Aan het begin van de crisis testten de instellingen ook al eigen personeel en bewoners.

Lange wachttijden

Ondanks dat zorgpersoneel al voorrang krijgt op een test, hebben de instellingen toch besloten het zelf te gaan doen. "Het geeft medewerkers en bewoners snel duidelijkheid waardoor zorgen kunnen worden weggenomen. Bovendien worden hiermee de GGD's ontlast. Andere zorgmedewerkers kunnen dan gebruik maken van die teststraten", aldus Monique Smeijers van Livio.
Ook willen de instellingen met de eigen testlocaties de continuïteit van de zorg waarborgen. Door de wachttijden te verkorten, hoeven medewerkers met gewone verkoudheidsklachten niet lang thuis blijven. "Het regelen van vervanging wordt steeds lastiger bij afwezigheid van een groot aantal medewerkers tegelijk", aldus Smeijers. Het personeel en de bewoners kunnen vaak binnen een dag getest worden.

IJsselland

Ook in IJsselland heeft Zorgspectrum Het Zand een eigen corona-teststraat opgezet om medewerkers snel te testen. Ook Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, Rosengaerde, Driezorg en ZGR (voorheen Zorggroep Raalte) hebben zich hierbij aangesloten. In totaal kunnen daardoor 3.500 zorgmedewerkers zich snel door eigen verpleegkundigen laten testen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.