nieuws

‘Kilometervreters’ bij TV Oost

Hengelo, woensdag 31 augustus 2011

Overijsselse truckchauffeurs centraal in nieuwe serie

Vrachtwagens en hun chauffeurs. We komen ze dagelijks tegen, maar hoe een doorsnee werkdag van een truckchauffeur er uitziet blijft voor de meeste mensen onzichtbaar. TV Oost brengt hier vanaf vrijdag 9 september verandering in met de nieuwe serie ‘Kilometervreters’, waarin Overijsselse truckchauffeurs op de voet worden gevolgd bij hun dagelijkse werkzaamheden. Programmamaakster Jauke Boerdam rijdt in elke aflevering mee met een drietal chauffeurs en praat met ze over hun werk, hun belevenissen, ergernissen en liefhebberijen.
In de eerste aflevering rijdt Jauke mee met Gert Jan Bouwhuis uit Hengelo. Hij rijdt in een V8, wat altijd al zijn droom was. De blinkende wagen, het interieur van blauw leer en natuurlijk de open uitlaat zonder demper. Want, zo vindt Gert-Jan, als je in een achtcilinder rijdt die kan brullen, moet je hem ook laten brullen. En als hij langs zijn eigen huis rijdt, zal hij dat zijn vriendin laten weten.
Ook maakt Jauke kennis met Frank Olsman. Hij wilde als kind boer worden, maar omdat zijn ouders geen boerderij hadden, was dat geen optie. Hij koos toen voor levend transport en was al snel verkocht. Frank zit al elf jaar op de wagen en vindt het heerlijk om van boer naar boer te rijden. ‘Meestal zijn het biggen, soms ook kalfjes’. Met veel kabaal worden de dieren op de wagen gejaagd. Ze hebben nog nooit gelopen, daarom wappert hij met een stuk plastic om ze aan boord te jagen. Frank rijdt ze niet naar het slachthuis maar naar een andere boer die ze vetmest. Hij moet goed met de dieren omgaan want tijdens de rit is de lading zijn eigendom.
Chauffeur Laurens Scholte Lubberink haalt melk op bij boeren. Hij is gek op Nederlandstalige piratenmuziek. Helaas hoort hij telkens maar een klein stukje want de boeren wonen maximaal vier minuten van elkaar. Laurens heeft een speciale camera aan de achterkant van zijn wagen zodat hij kan zien of er kinderen achter de enorme truck lopen. Hij moet bijzondere manoeuvres kunnen maken. Ook neemt hij bij iedere boer een monster en checkt tijdens de rit of er niet per ongeluk antibiotica in de melk zit. Als dat gebeurt, moet de schuldige boer voor alle andere boeren de melk, de rit en ook de wagen vergoeden. Met een fikse rekening tot gevolg…
Kilometervreters is vanaf 9 september bij TV Oost te zien op vrijdag om 11.35, 12.35, 13.35, 16.20, 19.20, 21.20 en 22.20 uur, zondag vanaf 16.40 uur en maandag om 16.40, 19.40, 21.40 en 22.40 uur.
(niet voor publicatie) Voor meer informatie:
Bas Treffers – Hoofd informatieve programma’s RTV Oost
Telefoon: 074 - 2 456 421 / E-mail: b.treffers@rtvoost.nl
Jauke Boerdam – programmamaakster 074 – 2 456 456 / j.boerdam@rtvoost.nl
Bijlagen: stills Kilometervreters– rechtenvrij te gebruiken

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.