'Niet machinist maar ProRail gedaagd'

De advocaat van een treinmachinist uit Goor vraagt het Openbaar Ministerie de vervolging tegen haar cliënt te staken. Het OM verwijt de machinist nalatigheid. Hij veroorzaakte vorig jaar juli in Stavoren een treinongeluk, maar uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid blijkt dat spoorwegbeheerder ProRail veel steken heeft laten vallen.

De man uit Goor reed met een zogenoemde slijptrein door een stootjuk, ramde een lege tankauto en vernielde een watersportwinkel. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft het ongeluk onderzocht en spreekt nu van een ontluisterend beeld. Spoorwegbeheerder en opdrachtgever ProRail heeft volgens de raad niet genoeg veiligheidseisen gesteld. Zo was het sein niet ene lichtsein maar een bord en werkte het automatische remsysteem niet. De advocate van de machinist spreekt van een val die eens moest dichtklappen en dat dit helaas bij haar cliënt is gebeurd. Ze vindt dat ProRail gedaagd moet worden en niet haar cliënt. Op haar verzoek de zaak te seponeren heeft ze nog geen antwoord gehad.

De ervaren machinist heeft na het ongeluk lange tijd thuisgezeten omdat geen enkel spoorbedrijf hem nog durfde aan te nemen. Inmiddels verricht hij hand- en spandiensten voor een transportbedrijf.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren