nieuws

‘Duurzaam Dorp Overijssel’ bij TV Oost

André Zee en Ruud Lubbers
André Zee en Ruud Lubbers
Maandag 3 oktober gaat TV Oost van start met de serie ‘Duurzaam Dorp Overijssel’. Daarin is in acht afleveringen te zien hoe Overijsselse dorpen aan de hand van hun duurzame ideeën en initiatieven in een onderlinge competitie uitmaken wie het meest duurzame dorp van Overijssel van 2011 is. Naast de titel krijgt het winnende dorp een geldprijs van € 200.000,-, die ter beschikking wordt gesteld door de Provincie Overijssel. De finale is op maandag 21 november live te zien bij TV Oost.
Acht dorpen dingen mee
Zeventien dorpen, wijken en buurten reageerden dit jaar op een oproep van de Provincie Overijssel om mee te doen aan de competitie. Door een vakjury zijn acht dorpen genomineerd: Broekland, Delden, Dwarsgracht, Hellendoorn, Laag Zuthem, Lettele, Olst en Vasse. De komende weken is bij TV Oost in ‘Duurzaam Dorp Overijssel’ te zien hoe daaruit vier finalisten en uiteindelijk de winnaar worden gekozen. De inwoners van Overijssel kunnen via de website www.jijenoverijssel.nl een stem uitbrengen. Het publiek kiest één van de vier finalisten en de winnaar van de publieksprijs (€ 50.000,-).
Bekende namen in jury
De vakjury van ‘Duurzaam Dorp Overijssel’ staat onder leiding van Ruud Lubbers, oud-politicus en voorzitter van de Raad van Toezicht van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). De andere juryleden zijn Wubbo Ockels (ruimtevaarder en hoogleraar Duurzame Technologie), Vera Dalm (directeur voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal) en Jacco Vonhof (voorzitter werkgeversvereniging VNO-NCW afdeling IJsseldelta).
Juryprijs en publieksprijs
De vakjury bepaalt uiteindelijk welk dorp wordt uitgeroepen tot ‘Duurzaam Dorp Overijssel 2011’. De geldprijs van € 200.000,- is bedoeld voor investeringen in duurzaamheid. Ook is er een publieksprijs. Door te stemmen via de website bepalen de inwoners van Overijssel welk dorp € 50.000,- ontvangt voor het realiseren van duurzame plannen. De zes overige finalisten ontvangen elk een bedrag van € 25.000,- ter stimulering van hun duurzame projecten. ‘Duurzaam Dorp Overijssel’ wil laten zien dat wijken, gemeenschappen of dorpen gezamenlijk de stap naar duurzaamheid kunnen zetten.
Hoonhorst winnaar in 2010
In de eerste aflevering van ‘Duurzaam Dorp Overijssel’ stelt presentator André van der Zee de acht genomineerden voor met een korte introductie van het dorp en het duurzame idee of project. Ook wordt het verloop van de verkiezing en het belang van duurzaamheid uitgelegd. Verder is er aandacht voor Hoonhorst, dat vorig jaar werd gekozen als ‘Duurzaam Dorp Overijssel’. Doorslaggevend daarvoor waren het draagvlak voor de duurzame ideeën onder de inwoners van het dorp en de originaliteit van de plannen.
‘Duurzaam Dorp Overijssel’ is met ingang van 3 oktober bij TV Oost te zien op maandag, met herhalingen op dinsdag en zaterdag. Alle aanvangstijden zijn te vinden op www.rtvoost.nl. Deze tv-serie wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.
Duurzaam Dorp Overijssel wordt geproduceerd door Beleef! Media (www.beleefmedia.nl). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met André van der Zee via 06 – 50210993 of info@beleefmedia.nl.
Foto: Ruud Lubbers en presentator André van der Zee
Provincie Overijssel, gemeenten en bedrijfsleven willen in 2020 gezamenlijk 20% nieuwe energie uit biomassa, bodem, wind en zon halen. Zo wordt Overijssel onafhankelijker van fossiele energie (olie en aardgas) en wordt de CO2 uitstoot gereduceerd. Beiden zijn noodzakelijk om op lange termijn efficiënter te ondernemen, goedkoper te wonen en slimmer te werken en leven. De dorpen uit Overijssel die meedingen naar de prijs ´Duurzaam Dorp Overijssel 2011´ hebben allen vormen van Nieuwe Energie opwekking en energiebesparing benoemd in hun plannen. En energie besparen is ook heel belangrijk, want hoe minder we verbruiken hoe voordeliger energie wordt.
Inhoudelijke informatie over Duurzaam Dorp en andere projecten die bijdragen aan het bereiken van de doelstelling: 20% Nieuwe Energie in 2020, zijn te verkrijgen via: Linda Smink (projectleider Duurzaam Dorp) en Maartje Pierhagen, communicatie Provincie Overijssel, 038 - 4997415
Einde persbericht

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.