Cultuur

SPUNCK: Cultuur bij RTV Oost

SPUNCK! Zo heet het nieuwe cultuurplatform bij RTV Oost. SPUNCK start met een serie van negen cultuurportretten van powervrouwen in de kunst in Overijssel.
SPUNCK? Ja! Want zo eigenwijs als Pippi Langkous is (zij verzon tenslotte ooit het woord), zo eigenwijs is het cultuurplatform SPUNCK van RTV Oost ook. Op zoek naar spunck in de wereld van kunst en cultuur. SPUNCK met een C, de C van Cultuur, de C van eigenwijs…

SPUNCK

SPUNCK is ambitieus, SPUNCK wil kunst en cultuur toegankelijk maken voor iedereen. Van schilderij tot beeld, van drummer tot componist, van graffiti tot tattoo, van foto tot ontwerper, van architect tot kanteel, van gedicht tot toneelstuk. En alles wat ertussen zit.
Met mooie portretten van kunstenaars, muzikanten en theatermakers. Maar ook met een Open Podium waar iedereen kan optreden en zijn verhaal kan doen, een tour door Overijssel, nieuwe podcasts… plannen die op dit moment worden uitgewerkt en waar je in de nabije toekomst meer van gaat horen. Eén ding is echter zeker, we starten met een serie prachtige portretten van negen culturele vrouwen, vanaf 4 oktober op TV Oost.

Negen portretten

Vanaf 4 oktober zie je in SPUNCK veel vrouwelijke power. Negen portretten van culturele girls die hard werken aan dat wat ze het liefste doen: muziek maken, schilderen, scheuren, trainen, spelen. Vaak runnen ze ook een gezin. Stuk voor stuk zijn het vrouwen met een boodschap, zoals jij en ik. Omdat ze zo zijn, omdat ze zo kiezen en om wat hen overkomt.
Annemarie Busschers is zo’n powergirl bijvoorbeeld; zij maakte altijd al nietsontziende meer dan levensgrote portretten. Begin dit jaar werd ze met borstkanker geconfronteerd en ze vecht voor haar leven. Esther Groenenberg zingt dit najaar, met muzikant en man Dirk Schreuders, in de theaters met theatermaker Magda Nij Bijvank in Held Voor 1 Dag. Prachtige liedjes en verhalen over de held die iedereen -vaak ongezien- is. En over wat het corona-tijdperk heeft gebracht. Of de immense klus waar Sonna Krom aan begonnen is, een schuttersstuk: haar masterpiece die een ode aan de FC Twente-fan is.
En zo is elke vrouw in deze serie stoer, aardig, kwetsbaar, sterk, innemend, lief en interessant. De voorlopige line-up: portrettist Annemarie Busschers, zangeres en componist Esther Groenenberg, de kleurrijke kunstenaressen Sonna Krom en Anneke Wilbrink, de bekende klassiek zangeres Esther Pierweijer, de inventieve theatermaker Karine Roldaan, stoere stoomlocomotief-Museumdirecteur Gemma Boon, actrice en theatermaker Aniek Stokkers en fotografe Gerlinde Schrijver.
De SPUNCK cultuurportretten zie je vanaf zondag 4 oktober op TV Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.