Nieuws

Verdachten van homogeweld in Enschede doen zelf aangifte tegen slachtoffer wegens laster

De politie was in groten getale aanwezig bij een demonstratie in Dedemsvaart
De politie was in groten getale aanwezig bij een demonstratie in Dedemsvaart © RTV Oost/Wouter de Wilde
Drie mannen die ervan werden verdacht dat zij in Enschede opzettelijk een 24-jarige homoseksueel zouden hebben mishandeld vanwege zijn geaardheid, hebben nu zelf bij de politie aangifte gedaan tegen het slachtoffer wegens bedreiging, laster en smaad. Uit onderzoek van politie is namelijk gebleken dat er wel sprake was van een mishandeling, maar niet van opzettelijk homogeweld.
De politie heeft deze week het 24-jarige slachtoffer en een 27-jarige man uit Enschede als verdachte gehoord over het incident. De 27-jarige Enschedeër was getuige van het incident.
De 24-jarige man deed eerder aangifte van het feit dat hij slachtoffer was van homogeweld in de nacht van zaterdag 20 juni op zondag 21 juni in het centrum van Enschede. Die nacht werden twee mannen door de politie aangehouden als verdachte van deze openlijke geweldpleging.

Motief klopte niet

Het slachtoffer heeft op zijn Facebookpagina het relaas van het incident geplaatst. Hij suggereerde dat het motief van de mishandeling mogelijk zijn geaardheid was. De politie heeft een onderzoek ingesteld. Daaruit blijkt dat de geaardheid en de afkomst van de 24-jarige man niet de aanleiding zijn geweest voor het gepleegde geweld.
Naar aanleiding van de geweldpleging heeft de politie zes inwoners van Enschede tussen de 22 en 34 jaar oud gehoord en verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling. Twee van hen waren al aangehouden en vier mannen hebben zich vrijwillig gemeld bij de politie.
Nu blijkt dat de politie heeft vastgesteld dat er geen sprake was van opzettelijk homogeweld, hebben drie van hen aangifte gedaan tegen het slachtoffer en de 27-jarige getuige uit Enschede. Zij zijn afgelopen week gehoord als verdachte wegens bedreiging, smaad en laster.
De politie voegt alle processen-verbaal van aangifte in één dossier. Het is aan de officier van justitie wat hier vervolgens mee zal gebeuren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.