Nieuws

Burgemeester Snijders: coronamaatregelen zijn ingrijpend, maar ook in deze regio erg noodzakelijk

Burgemeester Peter Snijders
Burgemeester Peter Snijders © Marijke Geerligs
Er komen op dit moment geen aanvullende coronamaatregelen in de regio bovenop de landelijke maatregelen. Dat zegt Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland. Hij is blij dat landelijk de regie is genomen met een stevig pakket aan maatregelen. De maatregelen gaan vanmiddag om zes uur in.
De horeca mag na negen uur 's avonds geen nieuwe gasten toelaten en moet om tien uur 's avonds sluiten. Bij sportwedstrijden mag geen publiek zijn. Dat geldt zowel voor de profsport als de amateursport. Daarnaast wordt strikter toegezien op het thuiswerken, bedrijven waar is aangetoond dat er een coronabesmetting heeft plaatsgevonden kunnen voor veertien dagen gesloten worden. In ieder geval geldt de komende drie weken: thuiswerken tenzij het echt niet anders kan.

'Ingrijpend, maar erg noodzakelijk'

Volgens burgemeester Snijders zijn de maatregelen ook in Overijssel "erg noodzakelijk" omdat wat eerder met de coronabesmettingen in de Randstad en Noord Brabant gebeurde ook in Oost Nederland dreigde te gaan gebeuren. "Het ging ineens erg snel", zegt Snijders. Hij hoopt dat de komende drie weken een slag wordt geslagen met de nieuwe maatregelen om het virus in te dammen.
De incubatietijd is acht tot tien dagen, dus na veertien dagen moet duidelijk zijn wat het effect is van de maatregelen.
Alles is erop gericht dat het reproductiegetal daalt, dat er niet meer besmettingen komen, dat het getal in ieder geval niet verdubbelt
Voorzitter Peter Snijders van de Veiligheidsregio IJsselland
Volgens Snijders is het essentieel dat iedereen zich aan de regels houdt om dat reproductiegetal van de verspreiding van het virus in de hand te houden. Dat betekent dat er gehandhaafd zal worden. De voorzitter van de Veiligheidsregio zei dat vorige week ook al. In IJsselland houdt circa 95 procent van de mensen zich goed aan de regels.

Mondkapjes?

Ook als het gaat over het wel of niet verplicht dragen van een mondkapje volgt de regio het landelijk beleid: geen mondkapjesplicht dus.
Snijders verwacht dat we er na de komende weken nog niet vanaf zijn: "De komende maanden zal het vaker voorkomen dat er maatregelen nodig zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.