Nieuws

Monstertruckdrama Haaksbergen: zes jaar na dato vrijwel alle slachtoffers schadeloos gesteld

Het is vandaag exact zes jaar geleden dat een monstertruck dood en verderf zaaide in Haaksbergen
Het is vandaag exact zes jaar geleden dat een monstertruck dood en verderf zaaide in Haaksbergen © Ginopress
Zes jaar na het monstertruckdrama in Haaksbergen zijn vrijwel alle slachtoffers schadeloos gesteld. Bij het Hengelose letselschadebureau Drost liggen er nog drie dossiers op de plank. Daarvan zullen er twee binnen afzienbare tijd worden afgerond, de schadeafwikkeling van een derde slachtoffer zal naar verwachting langer gaan duren. Vandaag is het exact zes jaar geleden dat bij een mislukte stunt met een monstertruck op een parkeerplaats in Haaksbergen drie doden en tientallen gewonden vielen.
De beelden van de monstertruck die zich vol in het publiek boorde, gingen destijds de hele wereld over. Behalve dat later grote politieke beroering ontstond over de vergunning, waardoor toenmalig burgemeester Hans Gerritsen uiteindelijk het veld moest ruimen, bleek al snel dat de gewonde slachtoffers mogelijk een lange juridische strijd te wachten stond over de schadeafwikkeling.
Reden was de grote onduidelijkheid die er bestond over de verzekering van het evenement. Daarop besloot het landelijke Waarborgfonds in de bres te springen. Deze landelijke stichting, die wordt gefinancierd door verzekeringspremies, is ooit in het leven geroepen voor slachtoffers van verkeersongevallen die bij hun eigen verzekeraar niet terecht kunnen en daardoor tussen wal en schip dreigen te vallen.

Niet in de kou

Volgens Lodie van Duijse, manager van het Waarborgfonds, was het uitgangspunt dat de slachtoffers niet in de kou mochten komen te staan. Volgens de manager moest er daarom één centraal loket komen, waar zij terecht konden: "Dat past bij de doelstelling die wij als Waarborgfonds hebben om de slachtoffers van verkeersongevallen te beschermen als zij niet elders terecht kunnen."
Al nam dat niet weg dat sommige slachtoffers in een jaren slepend traject belandden, iets wat overigens kenmerkend is voor medische schadedossiers. Eind juni lagen er nog vijf dossiers op de plank. Zo moest voor een vrouwelijk slachtoffer een oplossing worden gevonden omdat ze een uitkering had. Zodra ze een bedrag aan letselschade zou ontvangen, zou de gemeente haar uitkering stopzetten, zo was het dilemma.

Complex dossier

De langstlopende dossiers zijn ook de meest complexe, aldus personenschade-expert Annet Schotborgh van het Waarborgfonds. "Een van de zwaarste slachtoffers is een twintiger, die urenlang onder het wiel van de monstertruck heeft gelegen en niet meer kan praten of slikken. Een dagje uit is voor hem dus niet mogelijk." Het Waarborgfonds regelde uiteindelijk een camper voor de man zodat hij een vriend in Zwitserland kon bezoeken. "Daarmee kreeg hij weer wat vrijheid terug", aldus Schotborgh.

Nog drie dossiers

Van de in totaal zestig dossiers nam het Hengelose letselschadebureau Drost er ruim vijftig voor z'n rekening. Daarvan liggen er nog drie dossiers op de plank, aldus Marga Heijink van Letselschadepraktijk Drost. Het Hengelose bureau werkte bij de afwikkeling van het monstertruckdrama nauw samen met het Waarborgfonds.
Volgens Heijink is van deze drie dossiers er één nagenoeg afgerond. "In het tweede geval zal dat niet al te lang meer duren. Het derde dossier zal nog wel wat meer tijd in beslag nemen." Ze kan niet zeggen waarom dat het geval is: "Met het oog op privacy mag ik daar geen uitspraken over doen. Maar in z'n algemeenheid kun je stellen dat er meerdere redenen kunnen zijn waarom je een medisch dossier nog niet kunt afronden. Dat kan te maken hebben met de medische situatie van het slachtoffer, de aard van het letsel of andere factoren waardoor het niet verantwoord is een dossier te sluiten."

'Beleef nog bijna dagelijks'

Een van de slachtoffers die schadeloos is gesteld, is Michiel Weustink uit Hengelo. De autoliefhebber was die dag samen met zijn vrouw en zoontje bij het evenement. De andere twee kwamen met de schrik vrij, Michiel was heel wat minder fortuinlijk. Hij brak zijn rug op twee plaatsen en lijdt nog iedere dag pijn. "Ik was houtbewerker met hart en ziel, maar dat kan ik niet meer doen. Ik werk nu in de elektronica."
Hij benadrukt dat het Waarborgfonds en het letselschadebureau Drost hem erg goed hebben geholpen, onder meer bij het vinden van ander werk. "Ook werd er bijgesprongen als ik het door de hoge ziektekosten financieel moeilijker had." Zijn letselschadedossier werd vorig jaar gesloten. "Maar dat ongeluk maak ik nog bijna iedere dag mee."
De totale schade van het monstertruckdrama is voorlopig becijferd op circa zes miljoen euro. Daar komt echter nog een bedrag bovenop van de niet-afgesloten dossiers.

Herdenking

Nabestaanden en andere slachtoffers houden traditioneel ieder jaar een eigen herdenking bij het monument op de plek van het drama. Dat gebeurt in de loop van de middag, rond het tijdstip van de ramp. "Ook vorig jaar, tijdens de vijfde herdenking, is er niets officieels georganiseerd", aldus woordvoerder Arjen Maat van de gemeente Haaksbergen. "De nabestaanden hebben tegenover ons aangegeven dat ze dit het liefst in eigen kring en in alle stilte herdenken. Dan respecteren we dat vanzelfsprekend. Er zal vanuit de gemeente nog wel een afvaardiging naartoe gaan, maar daar maken we verder geen gewag van."

Mario D.

Monstertrucker Mario D. werd destijds ook in hoger beroep veroordeeld tot vijftien maanden celstraf. Aanvankelijk was hij daartegen in cassatie gegaan, maar vorig jaar trok hij dat verzoek in en legde zich bij het vonnis neer. Volgens bronnen zou hij de celstraf intussen hebben uitgezeten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.