nieuws

20 maanden cel geëist voor doodschudden baby

Rechtszaak om geschudde baby
Rechtszaak om geschudde baby
De 21-jarige vader van baby Jonathan uit Haaksbergen moet volgens het Openbaar Ministerie 20 maanden celstraf krijgen voor het doodschudden van zijn kind. Ook moet hij behandeld worden.
De man is zwakbegaafd en heeft volgens het OM de baby hardhandig door elkaar geschud, waardoor het is overleden. Juli 2010 werd alarm geslagen toen het niet goed ging met de baby. Het kind werd naar het ziekenhuis gebracht en kort daarna doorgestuurd naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen, waar het overleed. In Groningen vertelde de vader aan hulpverleners dat hij het kind door elkaar geschud had. Hij gaf toe geïrriteerd te zijn door het gehuil en andere problemen, maar ontkende dat het door elkaar schudden hardhandig was geweest. 
Volgens een deskundige is het kind weldegelijk hardhandig door elkaar geschud en is de doodsoorzaak het zogenoemde 'shaken-babysyndroom'. Het Openbaar Ministerie komt tot een strafeis van 30 maanden waarvan 10 voorwaardelijk omdat het kind volgens het OM niet bewust om het leven gebracht is. De dood zou het gevolg zijn van de geestelijke toestand van de verdachte. De vader zei tijdens de zitting dat hij een liefhebbende vader was die alles over had voor zijn kind. Hij zei verder dat hij weinig begeleiding heeft gekregen vanuit Aveleijn. Die hulp kon hij wel gebruiken omdat zowel de vader als de moeder van het kind zwakbegaafd zijn. Volgens Aveleijn is er nooit om hulp gevraagd en was de man in hun ogen inderdaad een liefhebbende vader.
De rechtbank doet over drie weken uitspraak in de zaak tegen de vader van het kind. De moeder van baby Jonathan is kort na het overlijden van het kind ook opgepakt maar werd later vrijgelaten. Volgens het OM heeft zij geen enkele rol gespeeld bij de dood van het kind.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.