Coronacijfers: Twente duikt onder kritische signaalwaarde, stijging in IJsselland

Voor het eerst in vier dagen duikt het aantal coronabesmettingen in de regio Twente onder de kritische signaalwaarde. In IJsselland is juist het tegenovergestelde beeld: daar is een piek in het aantal besmettingen.

In Twente zijn er het afgelopen etmaal 29 nieuwe besmettingen bij gekomen. Een stuk minder dan de dagen ervoor toen die aantallen voornamelijk tussen de 70 en 80 schommelden.

Ook in de gemeente Haaksbergen lijkt het aantal nieuwe covidpatiënten af te remmen. Daar zijn drie nieuwe gevallen gemeld. De gemeente nam vorige week extra maatregelen nadat het aantal besmettingen een dagenlang zorgwekkend hoog lag.

Boven de grens

Voor de regio IJsselland geldt juist een negatieve verandering. Door 58 nieuwe besmettingen is daar sprake van een piek en komt de signaalwaarde (10,90) voor het eerst in dagen weer boven de kritische grens uit.

Om het aantal besmettingen in perspectief te plaatsen, worden signaalwaarden gebruikt. Deze geven aan hoeveel coronapatiënten er per 100.000 mensen zijn. Daarbij is zeven als kritische grens gesteld.

Vooral in Ommen gaat het op basis van de signaalwaarde fout. Weliswaar zijn daar 'slechts' vijf nieuwe besmettingen bekend, maar daardoor zijn er wel 27,8 op de 100.000 Ommenaren besmet. Het hoogste aantal in de regio, burgemeester Hans Vroomen sprak gisteren zijn zorgen uit.

Dagkoers

Daarbij moet wel vermeld worden dat het in beide regio's een dagkoers betreft. Pas als die cijfers meerdere dagen aanhouden, zullen de veiligheidsregio's en GGD'en actie ondernemen.

Persconferentie

Het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft toenemen. Daarom houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond om zeven uur opnieuw een persconferentie. Naar verwachting zullen zij aangescherpte maatregelen aankondigen.

Meer over dit onderwerp:
CORONAVIRUS GGD TWENTE GGD IJSSELLAND
Deel dit artikel: