Nieuws

Zwolle meldt zich bij kabinet om vluchtelingen Moria op te vangen

Zwolle meldt zich opnieuw om vluchtelingen uit Moria op te vangen
Zwolle meldt zich opnieuw om vluchtelingen uit Moria op te vangen © Getty Images
De gemeente Zwolle heeft bij het kabinet aangegeven dat het vluchtelingen, met name kinderen, uit het kamp Moria op Lesbos wil opvangen in de stad. In maart deed de gemeente dit ook al.
Zwolle meldde zich vorige week bij het kabinet. Dat heeft wethouder Klaas Sloots laten weten op vragen van GroenLinks in de gemeenteraad. Deze partij vindt, net als de meerderheid van de raad, dat Zwolle wat moet doen qua opvang. De ChristenUnie in Zwolle vindt dat de snelle reactie van het college als het gaat om de opvang getuigt van leiderschap en een barmhartige stad.
Het kabinet heeft vorige week navraag gedaan welke gemeenten mee willen werken aan de opvang van vluchtelingen. Zwolle reageerde positief, nadat de gemeente dit in maart ook al had gedaan. Toen ging het nog om 500 vluchtelingen, nu om honderd, waarvan de helft kinderen. Nederland gaf eerder aan vijftig kinderen en vijftig kwetsbare migranten op te willen vangen uit het kamp dat geteisterd werd door branden.

Motie

In maart nam de gemeenteraad de motie 'Zwolle spreekt zich uit voor de opvang van vluchtelingenkinderen in de stad' aan. Zwolle meldde zich toen ook al bij het kabinet om vluchtelingenkinderen op te vangen.
"Wij zijn gevraagd om ons ook daadwerkelijk te melden en of wij bereid zijn de kinderen te willen opnemen. Dat hebben wij gedaan. Deze week of volgende week krijg ik een uitnodiging om duidelijk te krijgen om hoeveel kinderen het gaat", aldus Sloots.
In mei deden honderd Nederlandse gemeenten een appel op het kabinet om barmhartig te zijn. CDA-raadslid Leo Elfers: "Misschien dat de wethouder dat bij de staatssecretaris wil bepleiten. Dan doen we substantieel wat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.