Groeiend aantal verpleeghuizen stelt mondkapjesplicht in voor personeel en bezoek

Zorgorganisatie Livio heeft de mondkapjesplicht die eerder gold voor personeel en bezoekers van haar locaties in Haaksbergen uitgebreid. Alle medewerkers, ook de wijkverpleging, en bezoekers op alle Livio-locaties dienen uit voorzorg een mondkapje te dragen. Hoewel er nog geen algemene richtlijn geldt, stellen steeds meer Overijsselse verpleeginstellingen het dragen van zo'n kapje verplicht.

In Haaksbergen dragen medewerkers en bezoekers sinds afgelopen vrijdag uit voorzorg een mondkapje. De reden daarvoor is het snel oplopende besmettingscijfer in deze gemeente. Vanmiddag om 12 uur stelde Livio het dragen van een mondkapje verplicht voor alle medewerkers in alle Livio-locaties en in de wijkverpleging wanneer er géén 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Ook als er geen zorg wordt verleend en de 1,5 meter afstand niet in acht kan worden genomen, dient een mondkapje te worden gedragen.

Bezoekers moeten uit voorzorg de hele tijd een mondkapje dragen. Ook als ze 1,5 meter afstand houden van de degene die ze bezoeken.

Sinds gisteravond 18 uur zijn de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan aangescherpt. Het advies is mondjeskapjes te dragen in het openbaar vervoer, supermarkten en de openbare ruimte in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Het is een dringend advies, geen verplichting.

Draagvlak groeit

Uit verschillende peilingen blijkt dat het draagvlak voor het verplicht dragen van mondkapjes toeneemt. Bij een aantal zorgorganisaties in onze provincie wordt het mondkapje al langer gedragen.

IJsselheem

Bij woonzorgconcern IJsselheem, met verpleeghuizen in onder meer Zwartewaterland, Kampen en Zwolle, is het dragen van mondkapjes al langer verplicht. "De nieuwe maatregelen van het kabinet sterken ons in het idee dat we maximale voorzichtigheid moeten nastreven."

Sluiting tegengaan

Bezoekers en medewerkers van Carintreggeland zijn ook verplicht aan het mondkapje. "Dat de huizen volledig op slot moeten, willen we allemaal liever niet nog een keer meemaken en dat moeten we met elkaar echt proberen te voorkomen. Vanaf dinsdag (29 september) zijn alle verpleeghuisbezoekers verplicht om in het verpleeghuis een eigen meegenomen mondmasker te dragen." Ook bezoekers die geen klachten hebben.

De medewerkers van Carintreggeland dragen mondkapjes als ze niet op ieder moment anderhalve meter afstand kunnen houden van cliënten of collega's. Ook zij moeten dit doen, ook als ze geen klachten hebben.

Ieder zijn eigen beleid

Verpleeghuizen mogen zelf weten of ze het dragen van mondkapjes verplicht stellen. Bij IJsselheem en Carintreggeland zien ze een positief effect. Wel of geen mondkapjesplicht blijft maatwerk. Bij dementerende bewoners kan een mondkapje voor verwarring zorgen.

Deel dit artikel: