Wat vind jij: Het is goed dat kinderen een boekenweekgeschenk krijgen bij een Happy Meal

De Kinderboekenweek gaat weer van start! Naast vervoerder NS, sponsort ook fastfoodketen McDonald's het initiatief. Tijdens de week geeft de keten 400.000 boekjes weg bij een Happy Meal.

Dat meldt Trouw. Vanaf 30 september tot en met 11 oktober krijgen kinderen een boek cadeau bij hun Happy Meal, een kindermenu van de McDonalds. Het is een boek uit de serie 'Avonturen van de Boomtop-tweelingen' van de Amerikaanse schrijver Cressida Cowell.

Onorthodoxe maatregelen

Bij sommigen zal dat de wenkbrauwen doen fronsen. Want waarom geeft een fastfoodketen kinderboeken weg? Het is een maatregel die volgens Job Jan Altena van de CPNB, organisator van de Kinderboekenweek, nodig is. Nederlandse kinderen hebben namelijk weinig plezier in lezen en scoren relatief slecht in technische leesvaardigheid.

Het idee is dan ook: als de lezer niet naar het boek komt, moet het boek maar naar de lezer worden gebracht. En daar past deze aanpak goed bij. "Wij zeggen niet: je moet nu naar de McDonald’s. Maar de lezer zit daar toch al. De boekjes maken het Happy Meal in elk geval beter: lezen is goed voor je mentale gezondheid”, vertelt Altena tegen Trouw. Naast McDonald's is CPNB ook in gesprek met de game-industrie.

Wat vind jij? Bereik je kinderen die weinig lezen alleen met dit soort maatregelen? Of moeten scholen en bibliotheken meer uit de kast halen? Laat het weten door je stem uit te brengen en discussieer mee in de reacties, hier of op Facebook.

Meer over dit onderwerp:
WAT VIND JIJ
Deel dit artikel:

Reageren