Staphorst wil meer toerisme, maar er is vrees voor verdwijnen zondagsrust

De gemeente Staphorst wil veel meer inzetten op recreatie en toerisme. De kleurrijke gemeente mag best wat minder bescheiden zijn. De plaatselijke SGP is bezorgd, want hoe moet het met de zondagsrust als Staphorst ontdekt wordt door dagjesmensen of liefhebbers die een paar nachten blijven?

Als het aan de SGP ligt, blijft het overal in de gemeente Staphorst stil op de eerste dag van de week. Gisteravond gaf de gemeenteraad een krediet van 192.500 euro voor het ambitieplan 'Recreatie en Toerisme, Staphorst een cultuurhistorisch dorp waar je neerstrijkt.'

Het is een opstartsubsidie om de toeristische bal te laten rollen. De gemeente wil inzetten op versterking van het unieke dorpslint, het Reestdal, de Zwarte Dennen en de Olde Maten tussen Zwartewaterland en Staphorst.

Neerstrijken en genieten

Niet meer doorheen rijden, maar neerstrijken en genieten, dat is het devies. Er komt een marketeer die de kar gaat trekken. De nieuwe Stichting Staphorst Recreatie en Toerisme is een overkoepelend platform dat al die deelgebieden verbindt.

Een ding werd gisteravond wel duidelijk: Staphorst wil geen Giethoorn worden. Zowel wethouder Lucas Mulder als de raadsleden zeiden dat meerdere keren. Hordes toeristen zijn een schrikbeeld voor Staphorst, maar meer mensen die genieten van de streekeigen gemeenschap, de rust en de natuur, dat is prima.

Bij dit soort onderwerpen is altijd één onderwerp in Staphorst meteen onderwerp van gesprek: de zondagsrust, meestal aangezwengeld door de SGP. Nu zijn de meeste zaken op de eerste dag van de week gesloten, maar blijft dat zo als Staphorst vol inzet op recreatie en toerisme? Hoe gaat Staphorst haar identiteit uitdragen?

Zondagsrust

Burgers mogen meepraten over het antwoord op deze vraag. Als corona voorbij is, komen er mogelijk avonden waarop burgers kunnen zeggen hoe de identiteit van Staphorst naar buiten toe kan worden uitgedragen. Als het aan de SGP ligt, is het op zondag stil aan de Streek, in de Olde Maten, het Reestdal en de Zwarte Dennen.

"We kunnen zeggen tegen iedereen die hier wil komen: doe het op deze manier, dat geeft rust, adem en hoop", aldus raadslid Roelof Slager van de SGP. De rest van de raad denkt dat het allemaal wel gaat meevallen. In het dorpslint blijft het rustig op zondag, maar elders mag er best wat gebeuren, zo klonk het.

Meer over dit onderwerp:
STAPHORST
Deel dit artikel: