Cultuur

De nietsontziende levensgrote portretten van kunstenares Annemarie Busschers

Spunck! Zo heet het nieuwe cultuurplatform bij RTV Oost. Waarom SPUNCK? Omdat het een geweldig woord is.

Spunck is...

Spunk is een woord dat bedacht is door de geestelijk moeder Astrid Lindgren van de eigenwijze Pippi Langkous, die ervan overtuigd is dat spunk bestaat. Want waarom zou het niet bestaan?! Ze zoekt stad en land af om te ontdekken wat spunk nou eigenlijk is.

C van Cultuur in Overijssel

Zo eigenwijs is onze zoektocht ook. Spunck met een C, de C van Cultuur in Overijssel en de C van eigenwijs. We trappen af met een serie van negen portretten van powervrouwen in de kunst, die hard werken aan dat wat ze het liefste doen: iets maken met een doel. Een theaterstuk, een nieuw lied, een drumstel, een foto, een schilderwerk of schuttersstuk. En: na elke aflevering op televisie kun je online verder kijken naar een vervolg.

Annemarie Busschers

In deze eerste aflevering zoek ik Annemarie Busschers op. Opnieuw, want ik ontmoette haar vijf jaar geleden voor het eerst. Toen al maakte ze grote indruk. Niet alleen haar werk hoor, hoewel ik dat enkele maanden ervoor in Museum MORE in Gorssel voor het eerst zag. Het bleef levendig op mijn netvlies staan.
Annemarie maakt namelijk meer dan levensgrote portretten, nietsontziende beeltenissen die, door de manier waarop zij ze creëert, de mens en huid tot in detail blootleggen. Haar werk is te vinden in internationale collecties en bij Museum MORE dus en De Fundatie. Ooit werd een belangrijk deel van haar werk door Dirk Scheringa aangekocht waarna het verdween toen zijn bedrijf failliet ging. Een aantal van die schilderijen is nu gelukkig bij MORE te zien, enkele schilderijen zijn ergens in de omgeving van The Big Apple New York in een douane-depot verdwenen. Niemand weet precies waar...

Boodschap

En dat maakt haar dan ook opstandig. Dat ze niets meer over haar werk te zeggen heeft als het eenmaal haar atelier verlaten heeft. Noem het naïef, noem het onstuimig, noem het wat je wilt. Annemarie is een kunstenares met een doel. Ze vertikt het om in een hokje geduwd te worden, gebruikt elke techniek die ze kan en heeft ook een paar expliciete boodschappen: iedereen moet gezien, iedereen mag er zijn, alle emoties moeten getoond. Kunst hoeft niet mooi te zijn. Een mooie foto kan iedereen ophangen. Het moet iets zeggen, raken.

‘Ik ben mijn eigen werk geworden’

Begin dit jaar werd Annemarie met borstkanker geconfronteerd. Een agressieve vorm waarbij ze vlak voor de lockdown met spoed een behandel- en chemotraject inging. En een borstamputatie onderging.
Eerst wilde ze niets meer, geen kunst, geen exposities. Toch is haar atelier haar veilige haven en ze begon weer te maken. Misschien wel om te verwerken, misschien omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. ‘En gek genoeg werd ik benaderd om te exposeren!’ Vanaf 3 oktober in het Stedelijk Museum in Kampen tijdens Oog voor het Oor, ook in Kasteel het Nijenhuis in Heino van de Fundatie.
Annemarie Busschers - zelfportret 2020
Annemarie Busschers - zelfportret 2020 © Annemarie Busschers

TOEKOMSTPLANNEN

Dit is dus de eerste van een serie van negen. Volgend jaar volgen er nieuwe series. Dit najaar zijn er volop nieuwe plannen: een wekelijks Open Podium, een tv-magazine van en voor cultureel Overijssel, een podcast en een radiohoorspel met Sinterklaas (!) in de weken voor 5 december. En een Spunck-tour met publiek en spraakmakende gasten.
Maar eerst... Annemarie Busschers, zondag in Spunck om 11.20 uur op TV Oost. Kijken!

Inga Tjapkes

Wil je meer weten over Annemarie Busschers? Luister dan naar het radio-interview in Groot Onderhoud. Meer over het werk van Annemarie in de expositie Oog voor het Oor in Kampen zie je in de video in dit artikel.
De Spunck cultuurportretten van Overijsselse powervrouwen zie je elke zondag in oktober en november bij RTV Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.