Nieuws

Bestuur 50Plus Overijssel zegt lidmaatschap bij landelijke partij op

Bestuur 50Plus Overijssel zegt lidmaatschap bij landelijke partij op
Bestuur 50Plus Overijssel zegt lidmaatschap bij landelijke partij op © RTV Oost
Het bestuur van 50Plus Overijssel zegt haar lidmaatschap bij de landelijke partij op. Belangrijkste reden voor dit besluit is de procedure rondom de benoeming van de lijsttrekker voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.
Het bestuur van de Overijsselse afdeling van de partij vindt niet dat Liane den Haan lijsttrekker had moeten worden, maar de huidige voorzitter van de Tweede-Kamerfractie, Corrie van Brenk.
Het partijbestuur droeg Liane den Haan in augustus voor als kandidaat-lijsttrekker. Vandaag werd ze verkozen tijdens een digitale ledenvergadering van de partij.

'Geen vorm van waardering'

"Dit is een lijsttrekker waar we ons niet in kunnen vinden", legt Wieger Roffel namens het bestuur van 50Plus Overijssel uit. "Dit is geen vorm van waardering voor Corrie van Brenk, om haar na een half jaar weer aan de kant te zetten."
Roffel snapt ook niet waarom het partijbestuur deze zomer ineens met Den Haan als kandidaat kwam: "Waarom zijn ze niet eerst in gesprek met de achterban gegaan?"

'Maak geen ruzie meer'

Voor 50Plus is 2020 een roerig jaar: de partij kwam door interne ruzies verschillende keren negatief in het nieuws. Bovendien verliet voorman Henk Krol de partij om onder een andere vlag verder te gaan.
Om de onrust te boven te komen, liet het Wetenschappelijk Bureau van 50Plus Maurice de Hond onderzoek doen onder haar achterban over hoe ze dit jaar te boven konden komen. "Daaruit kwamen twee dingen heel belangrijk naar voren: laat het weer om de inhoud gaan en maak geen ruzie meer," vertelt Roffel.

'Geen mes in de rug'

"Onze achterban geeft duidelijk aan dat het om de inhoud moet gaan, mevrouw Van Brenk heeft het afgelopen half jaar bewezen dat ze daar erg goed in is. Dat moet Liane den Haan nog maar doen. Iemand die het goed doet, moet je bevestiging geven en niet het mes in de rug steken."
"Van deze procedure gaat toch weer ruzie komen, heel jammer dit. Er is voor ons als Overijssels bestuur nog maar één conclusie mogelijk: we gaan weg."
Roffel sluit niet uit dat andere afdelingen in het land het voorbeeld van de Overijsselse afdeling van 50Plus gaan volgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.