nieuws

Overijssel schrapt honderden lantaarnpalen langs wegen

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal © Getty Images
Honderden lantaarnpalen langs provinciale wegen in Overijssel worden de komende tijd verwijderd. De provincie zegt de lichtmasten te schrappen, omdat ze op die plekken niet meer nodig zijn. Vooral in de regio Twente verdwijnt een groot aantal lantaarnpalen.
De provincie benadrukt dat alleen op plekken waar de verkeersveiligheid dat toe laat, straatverlichting wordt weggehaald. Op sommige plekken komen er glasbollen voor terug. Die bollen weerkaatsen het licht van voertuigen. In totaal worden zo'n 550 lantaarnpalen gedemonteerd.

Locaties

'Hotspot' is de N346 tussen Goor en Hengelo: langs de provinciale weg worden tientallen lantaarnpalen verwijderd, vooral ter hoogte van het Twentekanaal. Ook de weg van Losser naar Oldenzaal (N734) telt straks aanzienlijk minder lichtmasten.
Alle bestaande lichtmasten langs provinciale wegen in Overijssel krijgen bovendien de komende tijd LED-verlichting, dat moet zorgen voor minder stroomverbruik en dus minder kosten.

Kosten

De werkzaamheden gaan deze maand van start. Voor de omvangrijke operatie wordt in totaal twee miljoen euro uitgetrokken. Dat bedrag wordt volgens het provinciebestuur weer terugverdiend, omdat er jaarlijks 200.000 euro wordt bespaard op onderhoudskosten. Minder lichtmasten betekent immers minder onderhoud.
'Per saldo verdienen we de investering dus binnen tien jaar terug', aldus de provincie. Het geld dat structureel bespaard wordt, wil de provincie in andere infrastructurele projecten steken.
De grootste energieslurpers worden vervangen
GroenLinks Overijssel

Reacties

Statenlid Robert Jansen (GroenLinks) reageert verheugd. "De grootste energieslurpers worden vervangen. Hier valt heel wat klimaatwinst uit te behalen", zegt hij. Het Statenlid opperde eerder dit jaar al het idee voor meer duurzame straatverlichting.
De PVV Overijssel is minder blij met de plannen. "Deze maatregel is levensgevaarlijk en totaal onverantwoord", zegt Statenlid Joeri Pool. De PVV dient een motie in, waarin het oproept om een streep te halen door de plannen.

Welke plekken?

Een overzicht van alle locaties waar lantaarnpalen worden geschrapt, is hier te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.