Extinction Rebellion vraagt in Deventer om uitroepen 'klimaatnoodtoestand''

Elke maand zijn ze tijdens het luchtalarm op de eerste maandag wel ergens te vinden om aandacht te vragen. Deze keer waren de actievoerders van Extinction Rebellion in Deventer om de gemeente te vragen de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Op de stoep van het stadhuis in Deventer kregen burgemeester Ron König en wethouder Carlo Verhaar een alarmbrief uitgereikt. Ongeveer twintig inwoners van Deventer en omstreken waren daarbij.

Paul Hendriksen van de organisatie: “Extinction Rebellion betekent: ‘verzet tegen uitsterven’. Een miljoen plant- en diersoorten dreigt uit te sterven. De effecten van dit verlies en van klimaatverandering zullen de maatschappij ontwrichten.”

Drie eisen

In de alarmbrief worden drie eisen gesteld. Komende donderdag worden deze eisen met wethouder Verhaar verder besproken. Als eerste wordt gevraagd aan de gemeente om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

“Dat er sprake is van een klimaatnoodtoestand wordt wereldwijd erkend door wetenschappers en overheden. In Nederland hebben de gemeenten Amsterdam, Utrecht en Haarlem de klimaatnoodtoestand al officieel uitgeroepen. We vragen de gemeente Deventer dat ook te doen. Dit valt onder de eerste van de drie eisen die we stellen aan het college”, aldus Hendriksen.

Burgerraad

De twee andere eisen van Extinction Rebellion zijn dat overheden eerlijk zijn over wat nodig is voor het stoppen van biodiversiteitsverlies en dat burgers mee mogen beslissen door het oprichten van een burgerraad.

Meer over dit onderwerp:
DEVENTER
Deel dit artikel: