Nieuws

Tien jaar lang portretten maken van tien kinderen; hoe zijn ze opgegroeid?

Tien jaar geleden begon Marijke Talen aan een portrettenreeks van tien kinderen van 10 jaar oud. Ieder jaar één foto, tien jaar lang, van kind naar volwassenen.
Fotografe en bedenker van het foto-expo project 10x10 Marijke Talen vindt het belangrijk om dingen vast te leggen. "Vooral kinderen. Die zijn heel puur", legt Talen uit. Pas na twee jaar kwam ze erachter dat ze deze kinderen wilde blijven volgen. Talen heeft de kinderen door de jaren heen zien veranderen.

Negen vragen

Naast de portretten die ze maakte, stelde Talen ook ieder jaar de zelfde negen vragen. Alleen de tiende was meer persoonlijk en op de leeftijd aangepast. "Je ziet daar een lijn in en er zit ook een rode draad in door allen heen."
Rens Rolink is één van de jongeren die tien jaar lang werd geportretteerd. "Ik vond het altijd leuk om Marijke gewoon weer te zien. Ieder jaar was het toch iets van houvast met het idee dat je na tien jaar gewoon een compleet plaatje hebt", vertelt Rens. "Een mooie balans van hoe ik ben opgegroeid. Beginnend met een klein onwetend jongetje van 10 jaar naar iemand die volwassen wordt", beschrijft Rens.

Rens naar China

In 2017 is Rens voor zijn studie naar China verhuisd om zijn laatste twee jaar van het vwo daar af te maken. Rens zag het wel zitten om dat avontuur aan te gaan samen met allemaal verschillende mensen vanuit de hele wereld. "Daar heb ik heel veel ervaring opgedaan en vrienden gemaakt, van Duitsland tot aan Cambodja", zegt Rens trots. "Je gaat met een hele andere blik naar de wereld kijken. Je hebt zoveel verschillende culturen. Als iedereen het zelfde zou zijn is het juist saai."
Rens Rolink in China
Rens Rolink in China © Inga Tjapkes
Gisteren kwamen alle tien de kinderen voor het eerst weer samen om het eindresultaat te zien van zichzelf maar ook van de anderen.
De foto-expo 10x10 van Marijke Talen is nog tot 18 november te zien bij Universiteit Twente in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.