Foute horecaondernemers, ondermijnende criminelen en overlastgevers krijgen het lastig in Raalte

Slecht nieuws voor horecaondernemers die hun zaak willen gebruiken als dekmantel voor witwaspraktijken, ondermijnende criminelen en bewoners van koophuizen die overlast veroorzaken: de burgemeester van Raalte heeft vanaf 1 januari 2021 meer mogelijkheden om dit soort criminaliteit aan te pakken.

De gemeenteraad van Raalte heeft vanavond ingestemd met een nieuwe APV, een algemene plaatselijke verordening met daarin regels over openbare orde en veiligheid.

In de nieuwste versie waar Raalte mee gaat werken is een aantal nieuwe onderdelen opgenomen.

'De rotte appels eruit halen'

Horecaondernemers bijvoorbeeld, die moeten vanaf komend jaar allemaal een vergunning aanvragen. “Om de rotte appels eruit te halen”, vertelde burgemeester Dadema eerder al voor de camera van RTV Oost.

Als de burgemeester vermoedt dat een nieuwe horecagelegenheid gefinancierd wordt met crimineel geld bijvoorbeeld, kan hij onderzoek laten doen naar de geldstromen die het café voeden. Tot nu toe was het alleen mogelijk om zo’n onderzoek te doen bij kroegen waar alcohol geschonken mag worden.

Vanaf 1 januari komt die mogelijkheid voor alle nieuwe horecagelegenheden. Maar ook andere branches kunnen deze onderzoeksmogelijkheden tegemoet zien, bijvoorbeeld vakantieparken.

Overlastgevers met koophuis uit hun huis halen

Ook nieuw in de plaatselijke veiligheidsregels: bewoners van een koophuis die regelmatig overlast veroorzaken, kunnen voor een aantal maanden uit hun huis geplaatst worden. Dit om de rust in de buurt te herstellen.

En ook voor lachgasgebruikers is er slecht nieuws: de politie kan vanaf volgend jaar een boete opleggen als je overlast veroorzaakt.

Bijtgrage honden ook op eigen erf aan de lijn

Een andere nieuwe regel die opvalt is er een die geldt voor baasjes van bijtgrage en agressieve honden. Om postbodes en pakketbezorgers veilig hun werk te laten doen, kan de burgemeester vanaf 1 januari baasjes verplichten om hun hond ook op eigen erf verplicht aangelijnd te houden.

Tot slot is het in Raalte vanaf volgend jaar verboden om ballonnen op te laten. Het voorstel van het Raalter college van burgemeester en wethouders was om alleen wensballonnen te verbieden, maar dat vond de fractie van GroenLinks niet genoeg. De partij vroeg om een verbod op het oplaten van alle soorten ballonnen. Dat voorstel werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Meer over dit onderwerp:
GROENLINKS POLITIE SALLAND
Deel dit artikel: