REGGESTREEK

Duivenbende aan de haal met kampioenen van Nijverdalse topfokker

Jelle Jellema met een van zijn eerdere kampioensduiven
Jelle Jellema met een van zijn eerdere kampioensduiven © RTV Oost
Eén ding weet hij zeker: de criminelen die er vandoor zijn gegaan met zijn duiven wisten precies waar ze mee bezig waren. Jelle Jellema (51) uit Nijverdal staat internationaal bekend als absolute topfokker: "Ik heb tweehonderd duiven, maar ze hebben de absolute kampioenen eruit gepikt."
Een van de dieren die verdwenen is, is Silke. Een lange-afstandsduif die eerder dit jaar de prestigieuze marathonwedstrijd 'Barcelona' op haar naam schreef. Zeg maar: de Tour de France in de duivensport.

Goed beveiligd

Toen Jellema gisterochtend in zijn hokken kwam, ontdekte hij het drama. Juist omdat duiven lastig te verzekeren zijn, had hij de hokken bij zijn woning aan de Rijssensestraat (in de volksmond bekend als de 'Lange Jan') goed beveiligd. Met een alarmsysteem en bewakingscamera's.
Tot overmaat van ramp hebben de camera's niets geregistreerd. "Alsof het zo zijn moet, werd die dag het camerasysteem vervangen. Ik heb zes jaar aan beveiligingsbeelden, maar uitgerekend van deze dag niet. Je vraagt je dan af of dat toeval is."

Onbetwiste toppers

Wat geen toeval is, is de duiven waarmee de dieven aan de haal gingen. Twintig van zijn onbetwiste toppers. Waaronder dus Silke. "Ik heb nog een aantal hele goede vogels over hoor, maar dit waren echt wel de beste exemplaren. Ze wisten dus heel goed waar ze mee bezig waren."

Geregistreerd

Volgens Jellema kunnen de daders met de duiven verder niets uitrichten. "Ze zijn immers geringd, voorzien dus van registratienummers. Die kun je op internet zo raadplegen. Nee, ik ga er niet vanuit dat ze voor veel geld aan een steenrijke buitenlander ofzo worden verkocht. Ze zullen waarschijnlijk worden gebruikt om nieuwe kampioenen mee te fokken."
Of hij al een idee heeft in welke richting hij het moet zoeken? "Het is lastig om daar uitspraken over te doen. Het enige wat ik kan zeggen is dat alle duivendiefstallen van de afgelopen jaren het werk bleken van Roemeense bendes. Die reizen met busjes af naar ons land om hier toe te slaan."
In het kleine duivenwereldje doen intussen al verhalen de ronde dat de daders nog steeds in ons land zouden zijn. "Vorige week was het ook al raak in Zuid-Holland. Er zijn aanwijzingen dat de daders nog steeds in ons land zouden zijn."

Getuigen

Hij heeft nu zijn hoop gevestigd op eventuele getuigen die afgelopen dinsdagavond iets hebben gezien bij zijn woning. "Een busje met buitenlands kenteken. Of mannen die daar met manden hebben gelopen. Want ze hebben de duiven vervoerd in mijn eigen manden."
Bekend is dat voor topduiven soms duizelingwekkende bedragen worden neergeteld. Tienduizenden euro's of soms zelfs tonnen. "Nou, dat van die tonnen is in mijn geval absolute onzin. Ik zou eerder zeggen duizenden euro's. Maar dat doet ook helemaal niet ter zake. Ik zou deze duiven namelijk toch nooit verkopen."

'Niet terugzien'

Jellema fokt al zijn hele leven duiven. "Zoals mijn vader dat ook al deed." Het is voor het eerst dat zijn hokken worden geplunderd. En hij hoopt het ook nooit meer mee maken. "Ik kan eigenlijk alleen maar hopen dat alsnog de gouden tip binnenkomt, maar eerlijk gezegd verwacht ik niet dat ik ze ooit terug zie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.